Pizza na okrągło – najlepsza przekąska pod słońcem

Pizza na okrągło? To hasło mogłoby stać się naszym mottem życiowym. Dlatego też postanowiliśmy wykorzystać je w dwojaki sposób. Po pierwsze, zrobić pizzę w zupełnie innej formie. Po drugie udowodnić, że faktycznie można jeść ją na okrągło ?



Ciekawą formę pizzy przejęła również nasza mozaikowa propozycja, w której możecie ukryć kilka ulubionych smakołyków.
Składniki:
PorcjeFarsz
- 1 szt. ciasto na pizzę
- 6-7 szt. plastry szynki
- 100 g pieczarki
- 1/2 szt. cebula
- 100 g mozzarella starta
- 1/3 szkl. czarne oliwki
Sos
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szt. ząbek czosnku
- 400 g pomidory krojone z puszki
- 1/2 szt. cebula
- 1/2 łyżeczki oregano suszone
- 1/2 łyżeczki bazylia suszona
- 1/2 łyżeczki cukier
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 szczypta pieprz


Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmaż ze sobą cebulę oraz pieczarki.
- Następnie ułóż rząd z szynki i bezpośrednio na nim ułóż podsmażony miks, żółty ser oraz czarne oliwki. Zwiń w rulon.
- Następnie obtocz spodem do pizzy i piecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W międzyczasie przygotuj sos, łącząc ze sobą: oliwę z oliwek, ząbek czosnku, pomidory krojone, cebulę, oregano, bazylię, cukier, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Podawaj razem. Smacznego!
Komentarze