Pizza na trzy sposoby

Porcje
4
Porcje
4
Składniki
Ciasto
Sos
Dodatki
Sposób przygotowania
  1. Cały proces rozpocznij od połączenia wody i soli. Kiedy sól się całkowicie rozpuści, dodaj kilka łyżek mąki i świeże drożdże. Stopniowo dodaj resztę mąki.
  2. Wyrabiaj ciasto ok. 10 minut.
  3. Podziel ciasto na 4 mniejsze kulki. Posmaruj blachę oliwą z oliwek i zabezpiecz przy pomocy folii spożywczej. Teraz możesz skorzystać z 3 sposobów fermentacji: 2 godziny (odstaw w ciepłe miejsce), 10 godzin (odstaw do lodówki) oraz 24 godziny (odstaw do lodówki).
  4. W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu połącz w garnku oliwę z oliwek, czosnek, pomidory drobnokrojone, świeżą bazylię, cukier, sól i pieprz.
  5. Z pojedynczej kulki stwórz pizzę. Rozprowadź sos i wstaw do piekarnika na 2-3 minuty (temp. 250 stopni Celsjusza). Dodaj sery i wstaw ponownie do piekarnika na 3-4 minuty.
  6. Smacznego!