Pierwszy raz widzę pizzę w takiej formie, ale muszę przyznać, że wygląda świetnie. Bardzo pomysłowe!

Od wielu lat klasyczna pizza przyjmowała okrągły kształt. Jakiś czas temu, niektóre pizzerie zaczęły oferować je także w innych formach, np. kwadratowej, a nawet w kształcie serca. To nie koniec wynalazków! Ostatnio zauważyłam coś całkiem nowego – pizza w stożku. Może wydawać się, że taka forma zarezerwowana jest raczej dla lodów, ale nic bardziej mylnego. Pizza w rożku wygląda fantastycznie, a do tego smakuje wspaniale. Sprawdzi się na praktycznie każdą okazję.



Dokładna instrukcja, jak ją wykonać, znajduje się poniżej.
Składniki:
Porcje- 1 opak. ciasto do pizzy
- 100 g mąka
- 8 łyżek żółty ser starty
- 8 łyżek ketchup
- 12 plasterków salami
- 4 łyżki papryka posiekana w kostkę
- 4 łyżeczki kukurydza
- 4 łyżeczki pierś z kurczaka drobno pokrojona i usmazona
- 4 kubki
- 4 tekturki zwinięte w rożek
- folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
- Tekturkę zwiniętą w rożek owiń w folię
- Posyp stół mąką, a następnie rozwiń na nim ciasto do pizzy. Tekturki zawinięte w folię aluminiową umieść na cieście. Wytnij z ciasta 4 formy, takie same jak na zdjęciu poniżej:
- Każdy stożek zawiń w wycięte kawałki ciasta.
- Umieść stożki na blaszce. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C i piecz przez 7 minut.
- Po 7 minutach wyciągnij z piekarnika. Z każdego stożka pozbądź się folii aluminiowej, a rożki z ciasta umieść w kubkach.
- Do każdego stożka włóż po dwóch łyżkach startego żółtego sera, dwóch łyżkach ketchupu, trzech plastrach salami, jednej łyżeczce posiekanego kurczaka, jednej łyżce posiekanej papryki i jednej łyżeczce kukurydzy.
- Włóż kubki do piekarnika na 5 minut.
- Po 5 minutach wyjmij gotowe danie.
- Pychota!
Komentarze