Pierwszy raz widzę pizzę w takiej formie, ale muszę przyznać, że wygląda świetnie. Bardzo pomysłowe!

Od wielu lat klasyczna pizza przyjmowała okrągły kształt. Jakiś czas temu, niektóre pizzerie zaczęły oferować je także w innych formach, np. kwadratowej, a nawet w kształcie serca. To nie koniec wynalazków! Ostatnio zauważyłam coś całkiem nowego – pizza w stożku. Może wydawać się, że taka forma zarezerwowana jest raczej dla lodów, ale nic bardziej mylnego. Pizza w rożku wygląda fantastycznie, a do tego smakuje wspaniale. Sprawdzi się na praktycznie każdą okazję.

Dokładna instrukcja, jak ją wykonać, znajduje się poniżej.

Pierwszy raz widzę pizzę w takiej formie, ale muszę przyznać, że wygląda świetnie. Bardzo pomysłowe!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Ala Krauzowicz
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pierwszy raz widzę pizzę w takiej formie, ale muszę przyznać, że wygląda świetnie. Bardzo pomysłowe!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Tekturkę zwiniętą w rożek owiń w folię
    Tekturkę zwiniętą w rożek owiń w folię
  2. Posyp stół mąką, a następnie rozwiń na nim ciasto do pizzy. Tekturki zawinięte w folię aluminiową umieść na cieście. Wytnij z ciasta 4 formy, takie same jak na zdjęciu poniżej:
    Posyp stół mąką, a następnie rozwiń na nim ciasto do pizzy. Tekturki zawinięte w folię aluminiową umieść na cieście. Wytnij z ciasta 4 formy, takie same jak na zdjęciu poniżej:
  3. Każdy stożek zawiń w wycięte kawałki ciasta.
    Każdy stożek zawiń w wycięte kawałki ciasta.
  4. Umieść stożki na blaszce. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C i piecz przez 7 minut.
    Umieść stożki na blaszce. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C i piecz przez 7 minut.
  5. Po 7 minutach wyciągnij z piekarnika. Z każdego stożka pozbądź się folii aluminiowej, a rożki z ciasta umieść w kubkach.
    Po 7 minutach wyciągnij z piekarnika. Z każdego stożka pozbądź się folii aluminiowej, a rożki z ciasta umieść w kubkach.
  6. Do każdego stożka włóż po dwóch łyżkach startego żółtego sera, dwóch łyżkach ketchupu, trzech plastrach salami, jednej łyżeczce posiekanego kurczaka, jednej łyżce posiekanej papryki i jednej łyżeczce kukurydzy.
    Do każdego stożka włóż po dwóch łyżkach startego żółtego sera, dwóch łyżkach ketchupu, trzech plastrach salami, jednej łyżeczce posiekanego kurczaka, jednej łyżce posiekanej papryki i jednej łyżeczce kukurydzy.
  7. Włóż kubki do piekarnika na 5 minut.
    Włóż kubki do piekarnika na 5 minut.
  8. Po 5 minutach wyjmij gotowe danie.
    Po 5 minutach wyjmij gotowe danie.
  9. Pychota!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×