Pierwszy raz widzę pizzę w takiej formie, ale muszę przyznać, że wygląda świetnie. Bardzo pomysłowe!

Pierwszy raz widzę pizzę w takiej formie, ale muszę przyznać, że wygląda świetnie. Bardzo pomysłowe!

Pierwszy raz widzę pizzę w takiej formie, ale muszę przyznać, że wygląda świetnie. Bardzo pomysłowe!
Ala Krauzowicz
03.06.2016 13:36, aktualizacja: 30.05.2017 15:47

Od wielu lat klasyczna pizza przyjmowała okrągły kształt. Jakiś czas temu, niektóre pizzerie zaczęły oferować je także w innych formach, np. kwadratowej, a nawet w kształcie serca. To nie koniec wynalazków! Ostatnio zauważyłam coś całkiem nowego - pizza w stożku. Może wydawać się, że taka forma zarezerwowana jest raczej dla lodów, ale nic bardziej mylnego. Pizza w rożku wygląda fantastycznie, a do tego smakuje wspaniale. Sprawdzi się na praktycznie każdą okazję.

Dokładna instrukcja, jak ją wykonać, znajduje się poniżej.

Składniki:

  1. 1 opak. ciasto do pizzy
  2. 100 g mąka
  3. folia aluminiowa
  4. 8 łyżek żółty ser starty
  5. 8 łyżek ketchup
  6. 12 plasterków salami
  7. 4 łyżki papryka posiekana w kostkę
  8. 4 łyżeczki kukurydza
  9. 4 łyżeczki pierś z kurczaka drobno pokrojona i usmazona
  10. 4 kubki
  11. 4 tekturki zwinięte w rożek
Sposób przygotowania:
1. Tekturkę zwiniętą w rożek owiń w folię
2. Posyp stół mąką, a następnie rozwiń na nim ciasto do pizzy. Tekturki zawinięte w folię aluminiową umieść na cieście. Wytnij z ciasta 4 formy, takie same jak na zdjęciu poniżej:
3. Każdy stożek zawiń w wycięte kawałki ciasta.
4. Umieść stożki na blaszce. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C i piecz przez 7 minut.
5. Po 7 minutach wyciągnij z piekarnika. Z każdego stożka pozbądź się folii aluminiowej, a rożki z ciasta umieść w kubkach.
6. Do każdego stożka włóż po dwóch łyżkach startego żółtego sera, dwóch łyżkach ketchupu, trzech plastrach salami, jednej łyżeczce posiekanego kurczaka, jednej łyżce posiekanej papryki i jednej łyżeczce kukurydzy.
7. Włóż kubki do piekarnika na 5 minut.
8. Po 5 minutach wyjmij gotowe danie.
9. Pychota!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także