PrzepisPizza z grilla na 4 sposoby

Pizza z grilla na 4 sposoby

Pizza z grilla na 4 sposoby
Pyszności
23.04.2021 17:00, aktualizacja: 27.10.2021 14:33

Dziś mamy dla Was coś wyjątkowego. Pizza z grilla na 4 sposoby, bo o niej mowa,  to genialna receptura na pyszną ucztę dla całej rodziny. Dzięki niej zabierzesz swoich bliskich w kulinarną podróż prosto do Włoch. Po prostu palce lizać.

Nasze pizze przygotowaliśmy na grillu gazowym Campingaz Premium 4 S.

Składniki:

Sos do pizzy

  1. 2 łyżki oliwa z oliwek
  2. 400 ml passata pomidorowa
  3. kilka liści świeża bazylia
  4. 1 szczypta sól morska

Ciasto

  1. 550 g mąka typ 00
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 2 g świeże drożdże
  4. 360 ml letnia woda
  5. 15 g sól

Pozostałe składniki

  1. ulubione składniki na pizzę
  2. mozzzarella

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu do pizzy. W tym celu użyj boczną kuchenkę, na której umieść garnek. W urządzeniu połącz ze sobą: oliwę z oliwek, passatę pomidorową, świeżą bazylię oraz sól morską. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Czas zrobić ciasto drożdżowe. Korzystając z naszego przepisu, możesz przygotować je dzień wcześniej, aby mieć gotowy produkt pod ręką. W dużej misce połącz: mąkę, oliwę z oliwek, świeże drożdże, letnią wodę oraz sól.

Obraz

3. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. Następnie podziel je na 4 części i z każdego elementu przygotuj okrągły placek.

Obraz

4. Na wierzchu przygotowanego ciasta rozprowadź sos. Po czym przenieś pizzę na specjalny kamień umieszczony na grillu. Przykryj pokrywą grilla i piecz pizzę przez 5 minut (temp. 350 stopni Celsjusza). Następnie dodaj mozzarellę i ponownie piecz pod przykryciem. Tym razem przez 3 minuty.

Obraz

5. Na drugiej połowie rusztu ułóż dodatki na pizze. Smaż je przez kilka minut.

Obraz

6. Ułóż przygotowane składniki na upieczonych pizzach i to wszystko! Smacznego 😍

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także