Pizza z grilla na 4 sposoby

Dziś mamy dla Was coś wyjątkowego. Pizza z grilla na 4 sposoby, bo o niej mowa, to genialna receptura na pyszną ucztę dla całej rodziny. Dzięki niej zabierzesz swoich bliskich w kulinarną podróż prosto do Włoch. Po prostu palce lizać.



Nasze pizze przygotowaliśmy na grillu gazowym Campingaz Premium 4 S.
Składniki:
PorcjeSos do pizzy
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 400 ml passata pomidorowa
- kilka liści świeża bazylia
- 1 szczypta sól morska
Ciasto
- 550 g mąka typ 00
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 2 g świeże drożdże
- 360 ml letnia woda
- 15 g sól
Pozostałe składniki


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu do pizzy. W tym celu użyj boczną kuchenkę, na której umieść garnek. W urządzeniu połącz ze sobą: oliwę z oliwek, passatę pomidorową, świeżą bazylię oraz sól morską. Dokładnie wymieszaj.
- Czas zrobić ciasto drożdżowe. Korzystając z naszego przepisu, możesz przygotować je dzień wcześniej, aby mieć gotowy produkt pod ręką. W dużej misce połącz: mąkę, oliwę z oliwek, świeże drożdże, letnią wodę oraz sól.
- Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. Następnie podziel je na 4 części i z każdego elementu przygotuj okrągły placek.
- Na wierzchu przygotowanego ciasta rozprowadź sos. Po czym przenieś pizzę na specjalny kamień umieszczony na grillu. Przykryj pokrywą grilla i piecz pizzę przez 5 minut (temp. 350 stopni Celsjusza). Następnie dodaj mozzarellę i ponownie piecz pod przykryciem. Tym razem przez 3 minuty.
- Na drugiej połowie rusztu ułóż dodatki na pizze. Smaż je przez kilka minut.
- Ułóż przygotowane składniki na upieczonych pizzach i to wszystko! Smacznego 😍
Komentarze