PrzepisPrzekąskiPyszne i niezwykłe pizzo-burgery

Pyszne i niezwykłe pizzo-burgery

Pyszne i niezwykłe pizzo-burgery
Pyszności
10.11.2016 17:02, aktualizacja: 01.06.2017 12:36

W tym artykule chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić pyszne i niezwykłe pizzo-burgery. Są tak genialne, że aż zaczynam się zastanawiać, jak mogłam wcześniej bez nich żyć...

Koniecznie ich wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz!

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 450 g wołowina zmielona
  2. 2 ząbki czosnek wycisnięte
  3. 2 łyżki masło roztopione
  4. 2 łyżeczki czosnek granulowany
  5. 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  6. 60 g parmezan starty
  7. 4 szt. liście sałaty
  8. 60 g natka pietruszki posiekana
  9. sól
  10. pieprz
  11. 2 łyżki olej
  12. 650 ml sos marinara
  13. 4 plastry mozzarella
  14. 4 plastry pepperoni
  15. 4 szt. bułki do hamburgerów
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż zmieloną wołowinę, wyciśnięte ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj, a następnie uformuj z masy 4 płaskie steki. Dopraw je z obydwóch stron solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzej olej, a następnie włóż na nią steki z wołowiny. Smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut, a następnie dodaj 600 ml sosu marinara. Podgrzewaj przez minutę, a następnie na każdym steku połóż po jednym dużym plastrze sera mozzarella i po jednym plastrze pepperoni. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na niskim ogniu przez 5-8 minut.
3. Przekrój bułki na pół i połóż je na blaszce do pieczenia. Każdą z nich nasmaruj roztopionym masłem oraz posyp czosnkiem granulowanym, ziołami prowansalskimi i startym parmezanem. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 8 minut.
4. Po 8 minutach wyjmij bułki z piekarnika. Nasmaruj cztery połówki bułek cienką warstwą sosu marinara. Następnie na każdej z nich połóż po liściu sałaty i steku z wołowiny. Na koniec przykryj pozostałymi czterema połówkami bułek.
5. I gotowe. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także