Pyszne i niezwykłe pizzo-burgery

Składniki
Sposób przygotowania
  1. Do miski włóż zmieloną wołowinę, wyciśnięte ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj, a następnie uformuj z masy 4 płaskie steki. Dopraw je z obydwóch stron solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej olej, a następnie włóż na nią steki z wołowiny. Smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut, a następnie dodaj 600 ml sosu marinara. Podgrzewaj przez minutę, a następnie na każdym steku połóż po jednym dużym plastrze sera mozzarella i po jednym plastrze pepperoni. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na niskim ogniu przez 5-8 minut.
  3. Przekrój bułki na pół i połóż je na blaszce do pieczenia. Każdą z nich nasmaruj roztopionym masłem oraz posyp czosnkiem granulowanym, ziołami prowansalskimi i startym parmezanem. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 8 minut.
  4. Po 8 minutach wyjmij bułki z piekarnika. Nasmaruj cztery połówki bułek cienką warstwą sosu marinara. Następnie na każdej z nich połóż po liściu sałaty i steku z wołowiny. Na koniec przykryj pozostałymi czterema połówkami bułek.
  5. I gotowe. Smacznego!