Pizzowe kręcone paluchy serowe

Pizzowe kręcone paluchy serowe – i nie potrzebujesz nic więcej, aby przygotować genialną przekąskę imprezową. Po prostu palce lizać!
Do naszych pizzowych przekąsek idealnie pasuje Martini Fiero połączone z tonikiem.
Zobacz także: Tarta z pomidorami i cukinią
Składniki:
Porcje szt.Sos
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 300 g passata pomidorowa
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka suszone oregano
- 1 łyżeczka sól
Ciasto
- 250 g mąka pszenna
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 150 ml woda
Dodatki
- 100 g ser mozzarella
Składniki na drinka z Martini Fiero
- 100 ml Martini Fiero
- 100 ml tonik
- kilka kostek lód
- 1 plaster pomarańcza
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu. W tym celu połącz na palniku: oliwę z oliwek, czosnek, passatę pomidorową, suszone oregano oraz sól.
- Czas przygotować ciasto. Aby to zrobić, zmiksuj mąkę, oliwę i wodę. Odstaw ciasto na 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto. Następnie rozprowadź na nim przygotowany sos i ser.
- Teraz podziel ciasto w cienkie, pionowe paski. Po czym złóż na pół.
- Na koniec zwiń każdy element jak na zdjęciu poniżej. I na koniec piecz przez 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj drinka z Martini Fiero. Aby to zrobić, do kieliszka z lodem wlej wcześniej wspomniany alkohol oraz tonik.
- Na koniec dodaj plaster pomarańczy.
- Smacznego!
Komentarze