PrzepisDania głównePlacek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym

Placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym

Placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym
Pyszności
30.08.2017 17:05, aktualizacja: 30.08.2017 21:06

Dziś postawiliśmy na rodzime smaki - placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym. To połączenie jest to prostu strzałem w 10!

Autorką przepisu jest Ewelina Tomasik, która wzięła udział w naszym konkursie. Ty również możesz jeszcze wziąć w nim udział. Szczegółów szukaj tutaj.

Składniki:

  1. 1,5 szt. cebula posiekana
  2. 2 ząbki czosnek
  3. 7 szt. ziemniaki
  4. 2 szt. jaja
  5. 1 szczypta majeranek
  6. 4 łyżki mąka
  7. 500 g pieczarki
  8. 1/2 szt. papryka czerwona
  9. 1 łyżeczka przecier pomidorowy
  10. mąka z wodą
  11. 1 łyżka kwaśna śmietana
  12. koperek do dekoracji
  13. 400 g łopatka wieprzowa
  14. 1 szczypta sól
  15. 2 szczypty pieprz
  16. 1 szczypta papryka w proszku
  17. 1 szczypta imbir
  18. 1 szczypta curry
  19. 1 szczypta tymianek
  20. 1/4 szkl. woda
Sposób przygotowania:

1. Do rondelka wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj łopatkę wieprzową. Dopraw przyprawami: solą, pieprzem, papryką w proszku, imbirem, curry oraz tymiankiem.

Obraz

2. Do garnka dolej odrobinę wody i duś wszystkie składniki pod przykryciem przez godzinę.

Obraz

3. Następnie dodaj podsmażone pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Duś przez 20 minut, po czym dodaj przecier pomidorowy oraz mąkę z wodą. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Na samym końcu dodaj kwaśną śmietanę.

Obraz

4. Starte ziemniaki przesyp do miski. Dodaj do nich cebulę, przyprawy oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni usmaż placki ziemniaczane.

Obraz

5. Każdy placek nafaszeruj pysznym gulaszem i posyp koperkiem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także