Genialny placek ziemniaczany z indykiem

Tym razem standardowy placek ziemniaczany przeszedł całkowitą metamorfozę. Trochę do niego dodaliśmy, uzyskują świetny efekt!



Zobacz także: Zapiekane naleśniki z mięsem
Składniki:
Porcje- 2 szt. polędwiczka z indyka
- 3 szt. jajka
- 1/2 szkl. mąka pszenna
- 100 g ser pleśniowy
- 4-5 szt. ziemniaki
- 1 łyżka rozmaryn suszony
- 1 łyżeczka sól podzielona na pół
- 1 łyżeczka pieprz podzielony na pół
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
- Natnij polędwiczkę, po czym rozbij ją przy pomocy tłuczka. Na wierzchu ułóż plastry sera i zwiń. Następnie dopraw z dwóch stron solą i pieprzem.
- Do startych na tarce ziemniakach dodaj jajko, rozmaryn, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
- Obtocz mięso w mące i jajkach.
- Na patelni ułóż warstwę z mieszanki z ziemniakami. Następnie ułóż na niej mięso i zrób dodatkową warstwę. Obsmaż z dwóch stron i wstaw na 20 minut do piekarnika (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze