Placki ziemniaczane z pieczarkami

Placki ziemniaczane z pieczarkami to szybki i sprawdzony przepis, którego nie może zabraknąć w Twoim menu. Zresztą za moment sama się o tym przekonasz. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?
Składniki:
Porcje- 1 kg ziemniaki
- 3/4 szkl. mąka pszenna
- 30 g masło do smażenia
- 1 szt. cebula
- 1-2 ząbki czosnek
- 150 g pieczarki
- 1/2 szt. cytryna sok
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
- 1/2 szkl. mozzarella
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj i ostudź. W międzyczasie podsmaż na patelni cebulkę i czosnek. Po chwili dodaj pieczarki.
- Nie zapomnij także o pietruszce, soli, pieprzu i soku z cytryny.
- W dużej misce połącz ostudzone ziemniaki, mąkę, pieprz i sól. Z powstałej mieszanki stwórz małą kulkę.
- Rozgnieć ją delikatnie na desce do krojenia i na wierzchu ułóż pieczarkowy farsz. Dodaj mozzarellę i umieść na wierzchu kolejną warstwę ziemniaków.
- Gotowe placuszki smaż na rozgrzanej patelni.
- Smacznego!
Komentarze