Podpłomyk czyli pizza z patelni

Czy na zwykłej patelni można zrobić pyszną pizzę? Okazuje się, że tak! A najlepiej świadczy o tym podpłomyk – pizza z patelni, która podbiła nasze serca od pierwszego kęsa. Z Tobą będzie podobnie!
Zobacz także: Paluchy drożdżowe idealne na imprezę
Składniki:
Porcje szt.Ciasto
- 400 g mąka pszenna typ 500
- 200 ml gorąca woda
- 1/2 łyżeczki sól
Dodatki
- 300 g sos do pizzy
- 200 g ser żółty
- 200 g szynka
- 1/2 szt. czerwona cebula
- liście bazyli
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą mąkę, gorącą wodę oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
- Powstałe ciasto przykryj na 10 minut.
- Po tym czasie podziel je na mniejsze kawałki i rozwałkuj tak, aby zmieściło się na patelni.
- Smaż każdy kawałek na dobrze rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony.
- Na wierzchu umieść sos do pizzy. Następnie dodaj szynkę, ser i cebulę. Przykryj na 3-4 minuty. Przed podaniem dodaj świeże liście bazylii.
- Smacznego!
Komentarze