Polędwica wieprzowa duszona z ziemniakami

Polędwiczka wieprzowa to doskonała baza na smaczny obiad dla całej rodziny. O czym za chwilę sama się przekonasz. Ten przepis z pewnością na stałe zadomowi się w Twoim menu.



Zobacz także: Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem
Składniki:
Porcje- 800 g polędwica wieprzowa
- 3 łyżki olej roślinny
- 1 łyżka suszony rozmaryn
- 1 łyżka kminek cały
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 szt. cebula
- 1-2 ząbki czosnek
- 1 łyżka musztarda sarepska
- 1/3 szkl. ocet z białego wina
- 1 kg ziemniaki typ A, AB
- 2-3 szt. liście laurowe
- 3-4 szt. ziele angielskie;
- 500 ml bulion warzywny
- 200 ml śmietanka 18%
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania polędwicy wieprzowej. W tym celu użyj oleju, suszonego rozmarynu, kminku, pieprzu i soli. Obsmaż mięso z każdej strony. Następnie odstaw na bok.
- W tym samym garnku podsmaż cebulę i czosnek. Po chwili dodaj musztardę sarepską i ocet z białego wina.
- Nie zapomnij również o ziemniakach i bulionie warzywnym.
- Na sam koniec dodaj wcześniej przygotowane mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Duś całość pod przykryciem ok. 20 minut.
- Teraz wystarczy, że dodasz śmietankę i dokładnie wymieszasz. Gotuj całości przez kilka minut.
- Smacznego!
Komentarze