Pomidorki nadziewane mozzarellą i bazylią, polane octem balsamicznym

Caprese to sałatka, pochodząca z Włoch. Jej klasyczna wersja przyrządzana jest z przekładanych naprzemian plastrów pomidorów, mozzarelli i liści bazylii. Wierzch polany jest oliwą z oliwek.

Dzisiaj chciałabym zaprezentować ci nieco inny i w moim odczuciu bardziej efektowany sposób na caprese. To bardzo proste! Wystarczy, że natniesz pomidora, a w miejsce nacięć włożysz mozzarellę i bazylię. A więc do dzieła!

Dokładną instrukcję znajdziesz poniżej.

Pomidorki nadziewane mozzarellą i bazylią, polane octem balsamicznym
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pomidorki nadziewane mozzarellą i bazylią, polane octem balsamicznym
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Mozzarellę pokrój w plastry.
    Mozzarellę pokrój w plastry.
  2. Plastry mozzarelli przełóż do miseczki i dodaj do nich oliwę z oliwek, zioła prowansalskie i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
    Plastry mozzarelli przełóż do miseczki i dodaj do nich oliwę z oliwek, zioła prowansalskie i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  3. W każdym pomidorze wykonaj ok. 4 nacięć. Pamiętaj, aby nie przeciąć dna pomidora!
    W każdym pomidorze wykonaj ok. 4 nacięć. Pamiętaj, aby nie przeciąć dna pomidora!
  4. Do każdego nacięcia włóż po jednym plastrze mozzarelli i po jednym liściu bazylii.
    Do każdego nacięcia włóż po jednym plastrze mozzarelli i po jednym liściu bazylii.
  5. Na koniec wierzch pomidorów polej octem balsamicznym.
    Na koniec wierzch pomidorów polej octem balsamicznym.
  6. I gotowe. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×