PrzepisPomidorowe kwiatki z ryżem

Pomidorowe kwiatki z ryżem

Pomidorowe kwiatki z ryżem
Pyszności
03.05.2020 17:00, aktualizacja: 07.09.2020 13:53

Dania z ryżem nigdy nam się nie znudzą, a wszystko to dzięki genialnym pomysłów na ich podanie. I dziś zaprezentujemy Ci kolejny ciekawy przepis 😉 Tego nie możesz przegapić!

W przygotowaniu warzywnych płatków pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 4 szt. pomidory
  2. 1 szt. czerwona cebula
  3. 1 łyżeczka czerwona papryka
  4. 2-3 łyżki oliwa z oliwek
  5. 1 ząbek czosnek
  6. 5-6 łyżek natka pietruszki posiekana
  7. 2 łyżeczki sól podzielona na pół
  8. 2 łyżeczki pieprz podzielony na pół
  9. 100 g ryż biały ugotowany
  10. 1 szt. cukinia
  11. 1 szt. bakłażan
  12. 1 łyżeczka kurkuma

Sposób przygotowania:

1. Odetnij górę pomidora i wydrąż jego zawartość.

Obraz

2. W robocie kuchennym podziel cukinię i bakłażana na cienkie plastry. Odłóż na bok.

Obraz

3. W tym samym urządzeniu połącz: miąższ z pomidorów, czerwoną cebulę, natkę pietruszki, sól, pieprz, słodką paprykę, kurkumę i czosnek. Wyjmij końcówkę do cięcia i dodaj ryż. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Przełóż mieszankę do wydrążonych pomidorów. Z cukinii i bakłażana stwórz kwiatki i umieść je na wierzchu.

Obraz

5. Teraz skropl warzywa oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Wstaw pomidory do piekarnika na 10-15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

6. I to wszystko!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także