Arbuzowy poncz z cytryną, limonką, sokiem i alkoholem – napój, który idealnie sprawdzi się w lato

Jeżeli lubisz arbuza, to znajdujesz się w idealnym miejscu. Jako że lubimy eksperymentować, dzisiaj zobaczysz bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie arbuza. Wykonamy z niego pyszny poncz tyko dla dorosłych.
Dlaczego tylko dla dorosłych? Ponieważ będzie zawierał alkohol. W związku z tym świetnie sprawdzi się na grillowaniu ze znajomymi bądź imprezach na ogrodzie.
Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się do pracy. Przepis poniżej.
Składniki:
Porcje- 1 szt. arbuz
- 2 szt. cytryna
- 2 szt. limonka
- 200 ml sok z ananasa
- 230 ml sok z żurawiny
- 230 ml wódka o smaku mango
- czysta wódka według uznania
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
- Odetnij górę arbuza, a następnie za pomocą łyżki wydrąż jego środek. Pamiętaj, aby odłożyć do miski wydrążony miąższ.
- Wydrążony miąższ przełóż do durszlaka, a pod durszlakiem ustaw miskę. Dokładnie ugnieć miąższ oraz wyciśnij go za pomocą rąk tak, aby sok z miąższu znalazł się w misce.
- Powstały sok odcedź przez sitko, aby pozbyć się z niego pestek.
- Przekrój cytryny i limonki w plastry, a następnie włóż je do wydrążonego arbuza.
- Do arbuza wlej sok z arbuza, sok z ananasa, sok z żurawiny, wódkę o smaku mango oraz czystą wódkę. (ilość czystej wódki według twojego własnego uznania - jeżeli chcesz, aby poncz był mocniejszy, wlej więcej wódki)
- Na koniec włóż do arbuza sporą ilość kostek lodu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz pić poncz za pomocą słomki bezpośrednio z arbuza lub przelać poncz do szklanek.
- Miłej degustacji!
Komentarze