PrzepisKoktajleArbuzowy poncz z cytryną, limonką, sokiem i alkoholem - napój, który idealnie sprawdzi się w lato

Arbuzowy poncz z cytryną, limonką, sokiem i alkoholem - napój, który idealnie sprawdzi się w lato

Arbuzowy poncz z cytryną, limonką, sokiem i alkoholem - napój, który idealnie sprawdzi się w lato
Pyszności
23.07.2016 17:20, aktualizacja: 25.05.2017 13:16

Jeżeli lubisz arbuza, to znajdujesz się w idealnym miejscu. Jako że lubimy eksperymentować, dzisiaj zobaczysz bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie arbuza. Wykonamy z niego pyszny poncz tyko dla dorosłych.

Dlaczego tylko dla dorosłych? Ponieważ będzie zawierał alkohol. W związku z tym świetnie sprawdzi się na grillowaniu ze znajomymi bądź imprezach na ogrodzie.

Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się do pracy. Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 1 szt. arbuz
  2. 2 szt. cytryna
  3. 2 szt. limonka
  4. 200 ml sok z ananasa
  5. 230 ml sok z żurawiny
  6. 230 ml wódka o smaku mango
  7. czysta wódka według uznania
  8. kostki lodu
Sposób przygotowania:
1. Odetnij górę arbuza, a następnie za pomocą łyżki wydrąż jego środek. Pamiętaj, aby odłożyć do miski wydrążony miąższ.
2. Wydrążony miąższ przełóż do durszlaka, a pod durszlakiem ustaw miskę. Dokładnie ugnieć miąższ oraz wyciśnij go za pomocą rąk tak, aby sok z miąższu znalazł się w misce.
3. Powstały sok odcedź przez sitko, aby pozbyć się z niego pestek.
4. Przekrój cytryny i limonki w plastry, a następnie włóż je do wydrążonego arbuza.
5. Do arbuza wlej sok z arbuza, sok z ananasa, sok z żurawiny, wódkę o smaku mango oraz czystą wódkę. (ilość czystej wódki według twojego własnego uznania - jeżeli chcesz, aby poncz był mocniejszy, wlej więcej wódki)
6. Na koniec włóż do arbuza sporą ilość kostek lodu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz pić poncz za pomocą słomki bezpośrednio z arbuza lub przelać poncz do szklanek.
7. Miłej degustacji!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także