Precle z serem domowej roboty

Precle z serem to jedna z ulubionych przekąsek w naszym kraju. Dlatego też postanowiliśmy się z nią zmierzyć, przygotowując własną wersję. I musimy przyznać, że naprawdę było warto. Po prostu palce lizać!



Zobacz także: Zapiekanka z bakłażanem i makaronem
Składniki:
PorcjeCiasto
- 600 g mąka pszenna typ 550
- 30 g drożdże świeże
- 1 łyżeczka cukier
- 6 łyżek masło miękkie
- 2-3 szt. gałązki rozmarynu obrane i posiekane
- 1 łyżeczka sól
- 150 g ser mozzarella starty
- 1,5 szkl. mleko letnie
Do posmarownia
- 3 łyżki masło roztopione
- 30 g ser parmezan starty
- 1 łyżka czosnek granulowany
Do gotowania
- 2 l woda
- 70 g soda oczyszczona


Sposób przygotowania:
- Przy pomocy mleka, drożdży cukru i łyżki mąki stwórz rozczyn. Po kilku minutach dodaj do niego mąkę pszenną, masło, rozmaryn i sól.
- Połącz składniki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
- Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki.
- Następnie rozwałkuj kawałek, aby otrzymać formę jak na zdjęciu poniżej. Na środku umieść mozzarellę i zwiń ciasto.
- Zacznij zwijać ciasto, aby otrzymać formę jak na zdjęciu (najlepiej obejrzyj film z naszym przepisem). Uformowane precle zaparz przez 30 sekund w gorącej wodzie z sodą oczyszczoną.
- Precle przełóż na blachę. Posmaruj każdy element roztopionym masłem i posyp parmezanem oraz czosnkiem granulowanym. Piecz precle przez 15 minut (temp. 210 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze