PrzepisPrecle z serem domowej roboty

Precle z serem domowej roboty

Precle z serem domowej roboty
Pyszności
20.11.2019 17:00, aktualizacja: 25.11.2019 10:43

Precle z serem to jedna z ulubionych przekąsek w naszym kraju. Dlatego też postanowiliśmy się z nią zmierzyć, przygotowując własną wersję. I musimy przyznać, że naprawdę było warto. Po prostu palce lizać!

Składniki:

Ciasto

  1. 600 g mąka pszenna typ 550
  2. 30 g drożdże świeże
  3. 1 łyżeczka cukier
  4. 6 łyżek masło miękkie
  5. 2-3 szt. gałązki rozmarynu obrane i posiekane
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 150 g ser mozzarella starty
  8. 1,5 szkl. mleko letnie

Do posmarownia

  1. 1 łyżka czosnek granulowany
  2. 3 łyżki masło roztopione
  3. 30 g ser parmezan starty

Do gotowania

  1. 2 l woda
  2. 70 g soda oczyszczona

Sposób przygotowania:

1. Przy pomocy mleka, drożdży cukru i łyżki mąki stwórz rozczyn. Po kilku minutach dodaj do niego mąkę pszenną, masło, rozmaryn i sól.

Obraz

2. Połącz składniki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.

Obraz

3. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki.

Obraz

4. Następnie rozwałkuj kawałek, aby otrzymać formę jak na zdjęciu poniżej. Na środku umieść mozzarellę i zwiń ciasto.

Obraz

5. Zacznij zwijać ciasto, aby otrzymać formę jak na zdjęciu (najlepiej obejrzyj film z naszym przepisem). Uformowane precle zaparz przez 30 sekund w gorącej wodzie z sodą oczyszczoną.

Obraz

6. Precle przełóż na blachę. Posmaruj każdy element roztopionym masłem i posyp parmezanem oraz czosnkiem granulowanym. Piecz precle przez 15 minut (temp. 210 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także