Ten sposób jest chyba najprostszym, w jaki można przyrządzić lasagne. Idealny dla początkujących!

Lasagne to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. Składa się z warstw makaronu, sosu i sera ricotty. Jak można nie lubić takiego jedzenia?! Jeżeli nie dorastałeś we włoskiej rodzinie (lub po prostu w rodzinie, która nigdy nie przyrządzała lasagne), ten przepis może wydawać ci się nieco obcy. Ale nie zniechęcaj się! Przecież ty także możesz wykonać niezwykle pyszną lasagne, nawet jeśli nigdy wcześniej tego nie robiłeś. Najprostszy sposób na lasagne? Lasagne w naczyniu żaroodpornym, która praktycznie zrobi się sama! Jest to idealny sposób dla nowicjuszy. Ponadto będzie smakowała równie pysznie co jej klasyczna wersja, ale wymaga znacznie mniej pracy i techniki. Przeczytaj poniższy przepis i dowiedz się jak wykonać to danie.

Ten sposób jest chyba najprostszym, w jaki można przyrządzić lasagne. Idealny dla początkujących!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Ten sposób jest chyba najprostszym, w jaki można przyrządzić lasagne. Idealny dla początkujących!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce ser ricotta, rozbite jajko oraz śmietankę na jednolitą masę. Następnie dodaj pół łyżeczki soli i ponownie wymieszaj.
    Wymieszaj w misce ser ricotta, rozbite jajko oraz śmietankę na jednolitą masę. Następnie dodaj pół łyżeczki soli i ponownie wymieszaj.
  2. Na dnie naczynia nałóż warstwę sosu mięsnego.
    Na dnie naczynia nałóż warstwę sosu mięsnego.
  3. Na sos mięsny nałóż warstwę surowego makaronu do lasagne.
    Na sos mięsny nałóż warstwę surowego makaronu do lasagne.
  4. Nałóż na makaron warstwę z przygotowanej wcześniej mieszanki z serem
    Nałóż na makaron warstwę z przygotowanej wcześniej mieszanki z serem
  5. Następnie, kolejną warstwę sosu
    Następnie, kolejną warstwę sosu
  6. Posyp warstwę sosu mięsnego tartym parmezanem.
    Posyp warstwę sosu mięsnego tartym parmezanem.
  7. A następnie tartym serem mozzarella.
    A następnie tartym serem mozzarella.
  8. Na ser nałóż kolejną warstwę makaronu do lasagne, ale tym razem ustaw makaron pionowo.
    Na ser nałóż kolejną warstwę makaronu do lasagne, ale tym razem ustaw makaron pionowo.
  9. Teraz czas na kolejną warstwę sosu mięsnego.
    Teraz czas na kolejną warstwę sosu mięsnego.
  10. Na warstwę sosu mięsnego nałóż warstwę mieszanki z serem ricotta.
    Na warstwę sosu mięsnego nałóż warstwę mieszanki z serem ricotta.
  11. Teraz czas na kolejną warstwę tartego parmezanu.
    Teraz czas na kolejną warstwę tartego parmezanu.
  12. ... i kolejną warstwę tartej mozzarelli.
    ... i kolejną warstwę tartej mozzarelli.
  13. I znowu, kolejna warstwa makaronu. Tym razem ustaw go poziomo.
    I znowu, kolejna warstwa makaronu. Tym razem ustaw go poziomo.
  14. Posmaruj warstwę makaronu warstwą z serem ricotta.
    Posmaruj warstwę makaronu warstwą z serem ricotta.
  15. A następnie kolejną warstwą sosu mięsnego.
    A następnie kolejną warstwą sosu mięsnego.
  16. Na koniec, sos mięsny posyp warstwą tartego parmezanu, a następnie warstwą tartej mozzarelli.
    Na koniec, sos mięsny posyp warstwą tartego parmezanu, a następnie warstwą tartej mozzarelli.
  17. Przykryj naczynie pokrywką i włóż do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury, na około 2,5 godziny. W tym czasie możesz się po prostu zrelaksować lub zająć swoimi sprawami.
  18. Gotowa lasagne wygląda naprawdę smakowicie! To naprawdę świetny przepis, prawda? Jedyne, co trzeba było zrobić, to nałożyć na siebie kolejne warstwy składników, a reszta zrobiła się sama!
    Gotowa lasagne wygląda naprawdę smakowicie! To naprawdę świetny przepis, prawda? Jedyne, co trzeba było zrobić, to nałożyć na siebie kolejne warstwy składników, a reszta zrobiła się sama!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×