PrzepisPrzekąskiPokrojone w plasterki ziemniaki włożyła do formy na babeczki. Brzmi dziwnie, ale poczekaj na efekt!

Pokrojone w plasterki ziemniaki włożyła do formy na babeczki. Brzmi dziwnie, ale poczekaj na efekt!

Pokrojone w plasterki ziemniaki włożyła do formy na babeczki. Brzmi dziwnie, ale poczekaj na efekt!
Pyszności
01.06.2017 15:07, aktualizacja: 01.06.2017 20:37

Początkowo może brzmieć to bardzo dziwnie - forma na muffiny i ziemniaki? Uwierz mi, też byłam w szoku, ale kiedy zobaczyłam efekt końcowy, wszystko stało się jasne.

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, a jednocześnie szukasz ciekawych i oryginalnych przepisów, ten wpis powstał właśnie z myślą o Tobie. Już za chwilę poznasz recepturę na szybką, smaczną i efektowną przekąskę, którą pokocha cała Twoja rodzina. Zaczynamy!

Składniki:

  1. 45 g masło roztopione
  2. 2 łyżeczki parmezan starty
  3. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  4. 1 łyżeczka liście tymianku
  5. szczypta sól
  6. szczypta czarny pieprz świeżo zmielony
  7. 8-10 ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i wysmaruj formę masłem.

Obraz

2. Pokrojone w plastry ziemniaki wrzuć do miski, a następne dodaj roztopione masło, parmezan, liście tymianku, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj ze sobą powstałą marynatę i ziemniaki.

Obraz

3. Kiedy wszystkie plasterki będą już pokryte marynatą, zacznij formułować z nich małe stosy i włóż je do formy na muffiny. Posyp solą i pieprzem.

Obraz

4. Piecz ziemniaki przez 55-60 minut - do chwili kiedy krawędzie zrobią się złociste, a centralna część ziemniaków będzie miękka.

Obraz

5. Zostaw do wystygnięcia na 5 minut, po czym przełóż małe stosy na talerz i udekoruj je przy pomocy parmezanu i tymianku. I to wszystko! Film, w którym zobaczysz jak zrobić tę przekąskę krok po kroku, znajdziesz poniżej.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także