Przepis na pyszne amoniaczki

Kiedy wspominamy lata szczęśliwego dzieciństwa, na myśl przychodzą nam smaczne amoniaczki. Były to nasze ulubione ciasteczka, które robiliśmy wspólnie z naszymi bliskimi. Jeśli macie podobne wspomnienia, ten przepis z pewnością Wam się spodoba ❤️



To kolejny przepis w ramach cyklu #pysznościzdzieciństwa.
Zobacz także: Drożdżówki z jabłkami domowej roboty
Składniki:
Porcje- 1/2 łyżeczki amoniak
- 1/4 szkl. słodka śmietanka 30%
- 2 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
- 1/3 szkl. cukier plus cukier do posypania
- 260 g mąka
- 14 g cukier wanilinowy
- 130 g masło prosto z lodówki
Sposób przygotowania:
- Połącz śmietankę i amoniak. Wymieszaj.
- W misce połącz: mąkę, masło, cukier, cukier wanilinowy oraz wcześniej przygotowaną śmietankę z amoniakiem.
- Uformuj ciasto i rozwałkuj. Następnie wytnij wybrane kształty ciasteczek.
- Przełóż ciastka na blaszkę do pieczenia. Każdy element posmaruj białkiem i posyp cukrem. Piecz przez 12 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze