PrzepisPrzepis na calzone ze szpinakiem i ricottą

Przepis na calzone ze szpinakiem i ricottą

Przepis na calzone ze szpinakiem i ricottą
Pyszności
24.09.2019 17:00, aktualizacja: 14.03.2024 14:47

Przepis na calzone przyda się w każdym domu. Tym bardziej w wersji ze szpinakiem i ricottą, która podbiła nasze serca od pierwszego kęsa. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?

Składniki:

Farsz

  1. 250 g szpinak baby
  2. 250 g serek ricotta
  3. 30 g ser parmezan starty
  4. 1 szt. jajko
  5. 1 łyżeczka czosnek w proszku
  6. 1 łyżka suszone oregano
  7. 1/2 łyżeczki pieprz

Dodatki

  1. 2 szt. ciasto na pizzę domowej roboty
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Posiekaj szpinak i podsmaż go na patelni.

Obraz

2. Następnie połącz ze sobą: ricottę, parmezan, jajko, oregano, czosnek i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Na samym końcu dodaj podsmażony szpinak.

Obraz

4. Z ciasta stwórz koło. Następnie umieść na nim wcześniej przygotowaną mieszankę ze szpinakiem.

Obraz

5. Zwiń brzegi, ponacinaj ciasto i polej oliwą z oliwek. Następnie wstaw calzone do piekarnika na 7-10 minut (temp. 250 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także