Przepis na calzone ze szpinakiem i ricottą

Przepis na calzone przyda się w każdym domu. Tym bardziej w wersji ze szpinakiem i ricottą, która podbiła nasze serca od pierwszego kęsa. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?
Zobacz także: Różowe tortellini z ricottą
Składniki:
PorcjeFarsz
- 250 g szpinak baby
- 250 g serek ricotta
- 30 g ser parmezan starty
- 1 szt. jajko
- 1 łyżeczka czosnek w proszku
- 1 łyżka suszone oregano
- 1/2 łyżeczki pieprz
Dodatki
- 2 szt. ciasto na pizzę domowej roboty
- 2 łyżki oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Posiekaj szpinak i podsmaż go na patelni.
- Następnie połącz ze sobą: ricottę, parmezan, jajko, oregano, czosnek i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Na samym końcu dodaj podsmażony szpinak.
- Z ciasta stwórz koło. Następnie umieść na nim wcześniej przygotowaną mieszankę ze szpinakiem.
- Zwiń brzegi, ponacinaj ciasto i polej oliwą z oliwek. Następnie wstaw calzone do piekarnika na 7-10 minut (temp. 250 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze