Tym razem mamy dla Was przepis na knedle z batatów, które pokochają zarówno maluchy, jak i dorośli. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?
Zobacz także: Zdrowe babeczki z burakiem czerwonym
Składniki:
PorcjeKnedle
- 2 szt. batat
- 3 szkl. mąka
- 120 g ser ricotta
- 60 g mozzarella
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Sos
- 2 łyżeczki oliwa
- 12 szt. pomidorki koktajlowe
- 1 ząbek czosnek
- 2 łyżeczki rozmaryn
- 2 łyżeczki bazylia
- 2 łyżki sok z cytryny
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania:
- Nakłuj bataty i wstaw je do piekarnika na godzinę (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Kiedy już się upieką, zmiksuj je w blenderze.
- W dużej misce połącz: zblendowane bataty, ser ricottę, mozzarellę, sól i pieprz.
- Dodaj mąkę i uformuj ciasto. Następnie podziel je na mniejsze kawałki...
- ...i zacznij je zwijać jak na zdjęciu poniżej.
- Podziel na mniejsze kawałki i dociśnij każdy element widelcem, tworząc wzorek.
- Ugotuj knedle we wrzącej i osolonej wodzie.
- W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu połącz na patelni: czosnek, pomidorki koktajlowe, rozmaryn, bazylię, sok z cytryny, pieprz i sól. Na samym końcu dodaj na kilka minut ugotowane knedle.
- Smacznego!
Knedle z batatówBatatowe knedle w naszych domach znikają w mgnieniu oka 😉👌PRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/261659
Posted by Pyszności Junior on Friday, August 30, 2019