Przepis na mielone w bułce z mizerią w formie burgera

Przepis na mielone w bułce z dodatkiem mizerii to idealny pomysł na obiad, który nie tylko świetnie smakuje, ale i genialnie się prezentuje. Po prostu palce lizać ?



Zobacz także: Kurczak z pieczarkami w formie farszu
Składniki:
PorcjeKotlety
- 200 g mielone mięso z indyka
- 1 szt. cebula starta
- 1 szt. jajko
- 2 szt. ząbki czosnku
- 1/2 szt. bułka grahamka namoczona w mleku
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 szkl. bułka tarta
Mizeria
- 2-3 szt. ogórki gruntowe
- 2-3 łyżki śmietana 18%
- 1/4 szkl. świeży koperek posiekany
- 1/4 szkl. świeży szczypiorek posiekny
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Dodatki
- 2 szt. bułki pełnoziarniste
- 30 g szpinak baby
- 1 szt. cebula czerwona


Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą: mięso mielone, startą cebulę, bułkę namoczoną w mleku, czosnek, jajko, pieprz i sól.
- Z mieszanki uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
- Następnie smaż przez kilka minut na rozgrzanym oleju.
- Czas przygotować mizerię. W tym celu wymieszaj ze sobą: ogórki gruntowe, śmietanę 18%, świeży koperek i szczypiorek, sól oraz pieprz.
- Przekrój bułkę na pół. Na spodzie rozprowadź mizerię, dodaj świeży szpinak, czerwoną cebulę, mielony kotlet, ponownie mizerię i drugą część bułki.
- Smacznego!
Komentarze