Ptasie mleczko na biszkopcie – idealny deser na zimno

Już za chwilę zrobi się kolorowo, a wszystko to za sprawą naszego deseru. Tym razem jest to ptasie mleczko na biszkopcie. Taki deser jest wręcz idealny na letnie dni ?



Zobacz także: Kruche ciasteczka z budyniem i owocami
Składniki:
PorcjeBiszkopt
- 2 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
- 1/2 szkl. mąka
- 5 łyżek cukier
- 1 łyżka olej
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Pozostałe składniki
- 1 galaretka kiwi
- 1 galaretka owoce leśne
- 2 szkl. gorąca woda podzielona na pół
- 550 ml śmietanka 30%
- 3/4 szkl. cukier
- 8 g cukier wanilinowy
- 550 ml mleko
- 4 łyżki żelatyna


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania biszkoptu. W tym celu ubij białka z cukrem. Po chwili dodaj stopniowo po żółtku.
- Jako kolejne składniki wprowadź do miski: mąkę, proszek do pieczenia i olej. MIeszankę przelej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie rozpuść dwie galaretki w gorącej wodzie.
- Podgrzej również mleko i dodaj do niego żelatynę.
- W kolejnej misce zmiksuj ze sobą śmietankę 30%, cukier i cukier wanilinowy. Dodaj mleko z żelatyną.
- Powstałą mieszankę podziel na trzy miski.
- Do pierwszej miseczki nie dodawaj nic i rozlej na gotowym biszkopcie. Wstaw do lodówki na 30 minut. Do drugiej mieszanki dodaj galaretkę kiwi i dokładnie wymieszaj. Wylej na biszkopt i wstaw ponownie do lodówki do stężenia. Powtórz całą procedurę z trzecią miseczką i galaretką z owoców leśnych.
- Ciasto udekoruj według uznania. Smacznego!
Komentarze