PrzepisPtasie mleczko na biszkopcie - idealny deser na zimno

Ptasie mleczko na biszkopcie - idealny deser na zimno

Ptasie mleczko na biszkopcie - idealny deser na zimno
Pyszności
24.07.2019 12:00, aktualizacja: 31.10.2019 10:24

Już za chwilę zrobi się kolorowo, a wszystko to za sprawą naszego deseru. Tym razem jest to ptasie mleczko na biszkopcie. Taki deser jest wręcz idealny na letnie dni ?

Składniki:

Biszkopt

  1. 2 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
  2. 1/2 szkl. mąka
  3. 5 łyżek cukier
  4. 1 łyżka olej
  5. 1 łyżeczka proszek do pieczenia

Pozostałe składniki

  1. 8 g cukier wanilinowy
  2. 550 ml mleko
  3. 4 łyżki żelatyna
  4. 1 galaretka kiwi
  5. 1 galaretka owoce leśne
  6. 2 szkl. gorąca woda podzielona na pół
  7. 550 ml śmietanka 30%
  8. 3/4 szkl. cukier

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania biszkoptu. W tym celu ubij białka z cukrem. Po chwili dodaj stopniowo po żółtku.

Obraz

2. Jako kolejne składniki wprowadź do miski: mąkę, proszek do pieczenia i olej. MIeszankę przelej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

3. W międzyczasie rozpuść dwie galaretki w gorącej wodzie.

Obraz

4. Podgrzej również mleko i dodaj do niego żelatynę.

Obraz

5. W kolejnej misce zmiksuj ze sobą śmietankę 30%, cukier i cukier wanilinowy. Dodaj mleko z żelatyną.

Obraz

6. Powstałą mieszankę podziel na trzy miski.

Obraz

7. Do pierwszej miseczki nie dodawaj nic i rozlej na gotowym biszkopcie. Wstaw do lodówki na 30 minut. Do drugiej mieszanki dodaj galaretkę kiwi i dokładnie wymieszaj. Wylej na biszkopt i wstaw ponownie do lodówki do stężenia. Powtórz całą procedurę z trzecią miseczką i galaretką z owoców leśnych.

Obraz

8. Ciasto udekoruj według uznania. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także