Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

Oto przepis na pyszne pulpeciki z indyka w sosie koperkowym, które świetnie sprawdzą się jako propozycja obiadowa. Po prostu same pyszności 🙂
Składniki:
Porcje- 500 g mięso z indyka mielone
- 4 kromki chleb tostowy
- 1/3 szkl. mleko
- 1 szt. jajko
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1/2 łyżeczki ostra papryczka
- 2 łyżki masło
- 500 ml bulion
- 200 ml śmietanka 30%
- 1/3 szkl. koperek posiekany
- ziemniaki ugotowane
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą: mięso z indyka, chleb tostowy namoczony w mleku, jajko oraz przyprawy - sól, pieprz i ostrą papryczkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Z uzyskanej mieszanki stwórz pulpety.
- Na rozgrzanej patelnię wrzuć masło. Po chwili dodaj pulpety z indyka i smaż przez chwilę.
- Następnie zacznij dodawać stopniowo bulion. Na samym końcu dodaj śmietankę i koperek.
- Gotowe klopsiki możesz podawać m.in. z ziemniakami.
Komentarze