PrzepisPulpety w sosie pomidorowym z cukinią

Pulpety w sosie pomidorowym z cukinią

Pulpety w sosie pomidorowym z cukinią
Pyszności
19.09.2020 17:00, aktualizacja: 25.09.2020 09:48

Pulpety w sosie pomidorowym z cukinią sprawią, że Twoi goście zaniemówią z wrażenia. Będą zachwyceni takim posiłkiem. Co więcej, z pewnością poproszą o sekretną recepturę ❤️

Nasze cukiniowe łódeczki z pulpetami przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Pulpety

  1. 2 ząbki czosnek
  2. 400 g passata pomidorowa
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka pieprz
  5. 400 g mielona wołowina
  6. 1 szt. jajko
  7. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  8. 1 łyżka cebula w proszku
  9. 1 łyżeczka czerwona papryka
  10. 300 g ser mozzarella tarty

Cukinia

  1. 2 szt. cukinie małe
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka oregano
  4. 1/2 łyżeczki sól

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotuj pulpety. W tym celu połącz: mieloną wołowinę, jajko, natkę pietruszki, czosnek, cebulę, czerwoną paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i uformuj kulki.

Obraz

2. Następnie piecz je w Ovi przez 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Po czym dodaj sos, pieprz i sól. Ponownie użyj Ovi (temp. 200 stopni, 10 minut). Odstaw foremkę z pulpetami na bok.

Obraz

3. Teraz podziel cukinię na pół, jak na zdjęciu poniżej. Następnie, przy pomocy łyżki, zrób wgłębienia w warzywach.

Obraz

4. Umieść cukinie w Ovi, po czym polej je oliwą oraz dopraw przy pomocy soli i oregano. Piecz w urządzeniu przez 8 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Umieść pulpety w podpieczonych cukiniach. Nie zapomnij również o mozzarelli. Ponownie użyj Ovi. Tym razem piecz łódeczki przez 7 minut.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także