Pulpety w sosie pomidorowym z cukinią

Pulpety w sosie pomidorowym z cukinią sprawią, że Twoi goście zaniemówią z wrażenia. Będą zachwyceni takim posiłkiem. Co więcej, z pewnością poproszą o sekretną recepturę ❤️



Nasze cukiniowe łódeczki z pulpetami przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Stripsy z kurczaka w panierce z KFC
Składniki:
Porcje szt.Cukinia
- 2 szt. cukinie małe
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki sól
Pulpety
- 400 g mielona wołowina
- 1 szt. jajko
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1 łyżka cebula w proszku
- 1 łyżeczka czerwona papryka
- 300 g ser mozzarella tarty
- 2 ząbki czosnek
- 400 g passata pomidorowa
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz


Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj pulpety. W tym celu połącz: mieloną wołowinę, jajko, natkę pietruszki, czosnek, cebulę, czerwoną paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i uformuj kulki.
- Następnie piecz je w Ovi przez 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Po czym dodaj sos, pieprz i sól. Ponownie użyj Ovi (temp. 200 stopni, 10 minut). Odstaw foremkę z pulpetami na bok.
- Teraz podziel cukinię na pół, jak na zdjęciu poniżej. Następnie, przy pomocy łyżki, zrób wgłębienia w warzywach.
- Umieść cukinie w Ovi, po czym polej je oliwą oraz dopraw przy pomocy soli i oregano. Piecz w urządzeniu przez 8 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Umieść pulpety w podpieczonych cukiniach. Nie zapomnij również o mozzarelli. Ponownie użyj Ovi. Tym razem piecz łódeczki przez 7 minut.
- Smacznego!
Komentarze