Pulpety wołowe na makaronowych muszelkach

Pulpety wołowe na makaronowych muszelkach to sprawdzony przepis, który na stałe zadomowi się w Twoim menu. Smaczne, proste i oryginalne danie podbije serce największego twardziela ❤️



W przygotowaniu farszu do makaronowych muszli pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Kwiatki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem
Składniki:
PorcjePulpety
- 250 g mięso wołowe mielone
- 1 szt. jajko
- 2 ząbki czosnek
- 1/2 szt. cebula
- 30 g ser parmezan starty
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
Nadzenie
Pozostałe składniki
- 12 szt. makaron Conchiglioni
- 800 g pomidory krojone
- 1 łyżka suszone oregano
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 80 g starta mozarella


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania pulpetów wołowych. W tym celu połącz: mięso wołowe, cebulę, czosnek, sól, pieprz, jajko i parmezan. Odstaw mieszankę na bok.
- Teraz czas na nadzienie do makaronowych muszelek. W robocie kuchennym zmiksuj ze sobą: cukinię, ricottę, świeżą bazylię, czosnek, pieprz oraz sól.
- Na spodzie naczynia żaroodpornego rozprowadź pomidory krojone. Następnie dopraw przy pomocy oregano, soli i pieprzu. dokładnie wymieszaj.
- Teraz czas nafaszerować makaron wcześniej przygotowanym nadzieniem. Muszelki powinny być ugotowane al dente. Kiedy już umieścisz w środku mieszankę z cukinią, nie zapomnij dodać również pulpetu wołowego. Naczynie z muszelkami wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Dodaj mozarellę i ponownie umieść naczynie w piekarniku. Tym razem na 5 minut.
- Smacznego!
Komentarze