PrzepisMakaronyPulpety wołowe na makaronowych muszelkach

Pulpety wołowe na makaronowych muszelkach

Pulpety wołowe na makaronowych muszelkach
Pyszności
09.03.2020 17:00, aktualizacja: 16.08.2020 15:55

Pulpety wołowe na makaronowych muszelkach to sprawdzony przepis, który na stałe zadomowi się w Twoim menu. Smaczne, proste i oryginalne danie podbije serce największego twardziela ❤️

W przygotowaniu farszu do makaronowych muszli pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

Pulpety

  1. 250 g mięso wołowe mielone
  2. 1 szt. jajko
  3. 2 ząbki czosnek
  4. 1/2 szt. cebula
  5. 30 g ser parmezan starty
  6. 1/2 łyżeczki sól
  7. 1/3 łyżeczki pieprz

Nadzenie

  1. 1/2 łyżeczki sól
  2. 1 ząbek czosnek
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 250 g ricotta
  5. 1/2 szt. cukinia
  6. 1/2 szkl. świeża bazylia

Pozostałe składniki

  1. 12 szt. makaron Conchiglioni
  2. 800 g pomidory krojone
  3. 1 łyżka suszone oregano
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. 80 g starta mozarella

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania pulpetów wołowych. W tym celu połącz: mięso wołowe, cebulę, czosnek, sól, pieprz, jajko i parmezan. Odstaw mieszankę na bok.

Obraz

2. Teraz czas na nadzienie do makaronowych muszelek. W robocie kuchennym zmiksuj ze sobą: cukinię, ricottę, świeżą bazylię, czosnek, pieprz oraz sól.

Obraz

3. Na spodzie naczynia żaroodpornego rozprowadź pomidory krojone. Następnie dopraw przy pomocy oregano, soli i pieprzu. dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Teraz czas nafaszerować makaron wcześniej przygotowanym nadzieniem. Muszelki powinny być ugotowane al dente. Kiedy już umieścisz w środku mieszankę z cukinią, nie zapomnij dodać również pulpetu wołowego. Naczynie z muszelkami wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Dodaj mozarellę i ponownie umieść naczynie w piekarniku. Tym razem na 5 minut.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także