Puszyste naleśniki z nadzieniem śmietankowo-czekoladowym

Naleśniki, które znamy to z reguły cienki placek z owocowym wypełnieniem. Jednak dzisiaj chcę zaproponować Wam coś innego – puszyste naleśniki z równie puszystym nadzieniem. Niebo w gębie!
Składniki:
Porcje naleśnikówCiasto na naleśniki
- 2 szklanki mąka
- 2 szklanki mleko
- 2 szt. jajka
- 1/2 szklanki woda mineralna gazowana
- 1 szczypta sól
Nadzienie
- 2 szklanki śmietana 30%
- 1/3 szklanki cukier puder
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 1 szklanka ricotta
- 1 tabliczka czekolada gorzka starta na grubej tarce
Sposób przygotowania:
Naleśniki
- Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj ze sobą. Ciasto musi mieć odpowiednią gęstość, dlatego jeśli jest za rzadkie dodaj odrobinę mąki, a jeśli za gęste - mleka.
Gotowe ciasto wlewaj na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Smaż, aż na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się pęcherzyki. Smaż z obu stron.
Nadzienie
- Ubij śmietankę 30% a potem ciągle miksując dodawaj kolejno: cukier puder, cynamon i gałkę muszkatałową.
- Następnie dodaj jeszcze ricottę oraz startą czekoladę. Połącz ze sobą wszystkie składniki tak by uzyskać jednolitą, puszystą masę.
- Teraz nałóż masę na naleśniki, które następnie złożysz na pół.
- Naleśniki możesz posypać cukrem pudrem oraz polać ulubioną polewą.
- Smacznego!
Komentarze