Pyszne szaszłyki z kurczakiem, czerwoną cebulą, ananasem i papryką

Sezon grillowania w pełni, dlatego też w tym okresie nie może zabraknąć pysznych szaszłyków, które przygotujesz w mgnieniu oka. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – ananas, kurczak, papryka.
Już na samą myśl ślinka mi cieknie, a Tobie?
Składniki:
Porcje- 1/2 szkl. sos barbecue
- 1/3 szkl. sos sojowy
- 1 łyżka ocet ryżowy
- 2 łyżeczki olej sezamowy
- 1 łyżka miód
- 1/2 szt. imbir
- 2 ząbki czosnek
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka płatki papryki
- 1 szt. ananas
- 2 szt. cebula czerwona
- 3 szt. pierś z kurczaka
- 2 szt. papryka różne kolory
- 8 szt. patyczki do saszłyków
- pietruszka posiekana, do ozdoby
Sposób przygotowania:
- Zanim weźmiesz się za przygotowanie szaszłyków, zrób sos, który doda im niezapomnianego smaku. W tym celu połącz ze sobą sos barbecue, sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, miód, imbir, czosnek, sól oraz płatki papryki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj szaszłyki, które będą składać się z: czerwonej cebuli, ananasa, kurczaka i kolorowych papryk.
- Przed umieszczeniem szaszłyków na grillu, polej je wcześniej przygotowanym sosem. Sos przyda się również podczas grillowania. Możesz nakładać go na szaszłyki w trakcie pieczenia.
- Grilluj szaszłyki po 5 minut na każdej stronie. I to wszystko!
Komentarze