PrzepisDania głównePyszne szaszłyki z kurczakiem, czerwoną cebulą, ananasem i papryką

Pyszne szaszłyki z kurczakiem, czerwoną cebulą, ananasem i papryką

Pyszne szaszłyki z kurczakiem, czerwoną cebulą, ananasem i papryką
Pyszności
18.07.2017 09:51, aktualizacja: 22.07.2017 12:21

Sezon grillowania w pełni, dlatego też w tym okresie nie może zabraknąć pysznych szaszłyków, które przygotujesz w mgnieniu oka. Każdy znajdzie tu coś dla siebie - ananas, kurczak, papryka.

Już na samą myśl ślinka mi cieknie, a Tobie?

Składniki:

  1. 1/2 szkl. sos barbecue
  2. 1/3 szkl. sos sojowy
  3. 2 szt. cebula czerwona
  4. 3 szt. pierś z kurczaka
  5. 2 szt. papryka różne kolory
  6. 8 szt. patyczki do saszłyków
  7. pietruszka posiekana, do ozdoby
  8. 1 łyżka ocet ryżowy
  9. 2 łyżeczki olej sezamowy
  10. 1 łyżka miód
  11. 1/2 szt. imbir
  12. 2 ząbki czosnek
  13. 1 szczypta sól
  14. 1 łyżeczka płatki papryki
  15. 1 szt. ananas
Sposób przygotowania:

1. Zanim weźmiesz się za przygotowanie szaszłyków, zrób sos, który doda im niezapomnianego smaku. W tym celu połącz ze sobą sos barbecue, sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, miód, imbir, czosnek, sól oraz płatki papryki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Przygotuj szaszłyki, które będą składać się z: czerwonej cebuli, ananasa, kurczaka i kolorowych papryk.

Obraz

3. Przed umieszczeniem szaszłyków na grillu, polej je wcześniej przygotowanym sosem. Sos przyda się również podczas grillowania. Możesz nakładać go na szaszłyki w trakcie pieczenia.

Obraz

4. Grilluj szaszłyki po 5 minut na każdej stronie. I to wszystko!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także