PrzepisPrzekąskiWspaniałe danie kuchni meksykańskiej - quesadilla ze szpinakiem i karczochami. Mmm, pyszności!

Wspaniałe danie kuchni meksykańskiej - quesadilla ze szpinakiem i karczochami. Mmm, pyszności!

Wspaniałe danie kuchni meksykańskiej - quesadilla ze szpinakiem i karczochami. Mmm, pyszności!
Pyszności
17.07.2016 16:58, aktualizacja: 01.06.2017 14:31

Jeżeli lubisz kuchnię meksykańską, w tym artykule znajdziesz coś, co powinno ci się spodobać.

Quesadilla to tortilla z roztopionym serem, którą w Meksyku najczęściej serwuje się na śniadanie, lecz w ciągu dnia jest również często serwowana jako przekąska. Moja propozycja to quesadilla ze szpinakiem, który zwyczajnie uwielbiam.

Nie traćmy więc czasu i działajmy. Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 1/2 szt. cebula pokrojona w kostkę
  2. 2 ząbki czosnek posiekane
  3. 3 łyżki oliwa z oliwek
  4. 400 g karczochy osuszone i posiekane
  5. 1 kg liście szpinaku świeże
  6. 230 g mozzarella starta
  7. 110 g serka śmietankowego
  8. 4 szt. placki do tortilli
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj czosnek. Po 30 sekundach dodaj szpinak i wszystko wymieszaj. Podsmażaj przez 2 minuty, po czym dodaj karczochy. Ponownie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
2. Każdy placek tortilli nasmaruj 2 łyżkami serka śmietankowego.
3. Równomiernie rozłóż przygotowany wcześniej farsz ze szpinakiem pomiędzy 2 placki do tortilli, a następnie posyp serem mozzarella.
4. Każdy placek z farszem przykryj plackiem bez farszu. Każdy z nich spłaszcz za pomocą ręki lub talerza. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Każdą stronę smaż przez ok. 3 minuty (do zbrązowienia).
5. Przełóż obydwie quesadille na talerz. Możesz pokroić je na trójkąciki. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także