PrzepisRisotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami
Pyszności
02.05.2021 12:00, aktualizacja: 14.03.2024 13:34

Risotto ze szparagami to "must have" ostatnich dni w naszych domach. Nasi bliscy nie są w stanie im odmówić. U Ciebie będzie podobnie!

Składniki:

  1. 500 g szparagi zielone
  2. 4 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1/3 łyżeczki pieprz
  4. 1/2 szt. cebula
  5. 400 g ryż arborio
  6. 1/2 szkl. białe wino wytrawne
  7. 1 litr bulion warzywny
  8. 1/2 szkl. ser parmezan starty
  9. 40 g masło
  10. 1/2 szt. cytryna sok
  11. 1 łyżeczka sól

Sposób przygotowania:

1. Podziel szparagi na mniejsze kawałki.

Obraz

2. Następnie podsmaż je na patelni i odłóż na bok.

Obraz

3. Na tej samej patelni połącz cebulę, ryż do risotto i białe wino.

Obraz

4. Następnie dolewaj bulion za każdym razem, gdy zostanie wchłonięty przez ryż. Cały proces powinien zająć Ci ok. 15-20 minut.

Obraz

5. Na koniec dodaj na patelnię wcześniej przygotowane szparagi, sok z cytryny, pierz, sól, parmezan i masło.

Obraz

6. I gotowe!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także