Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami to „must have” ostatnich dni w naszych domach. Nasi bliscy nie są w stanie im odmówić. U Ciebie będzie podobnie!
Zobacz także: Zielone szparagi otulone ciastem francuskim
Składniki:
Porcje- 500 g szparagi zielone
- 4 łyżki oliwa z oliwek
- 1/2 szt. cebula
- 400 g ryż arborio
- 1/2 szkl. białe wino wytrawne
- 1 litr bulion warzywny
- 1/2 szkl. ser parmezan starty
- 40 g masło
- 1/2 szt. cytryna sok
- 1 łyżeczka sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Podziel szparagi na mniejsze kawałki.
- Następnie podsmaż je na patelni i odłóż na bok.
- Na tej samej patelni połącz cebulę, ryż do risotto i białe wino.
- Następnie dolewaj bulion za każdym razem, gdy zostanie wchłonięty przez ryż. Cały proces powinien zająć Ci ok. 15-20 minut.
- Na koniec dodaj na patelnię wcześniej przygotowane szparagi, sok z cytryny, pierz, sól, parmezan i masło.
- I gotowe!
Komentarze