PrzepisRolada drożdżowa z 3 pysznymi wariantami

Rolada drożdżowa z 3 pysznymi wariantami

Rolada drożdżowa z 3 pysznymi wariantami
Pyszności
08.05.2019 12:00, aktualizacja: 30.10.2019 20:16

Rolada drożdżowa to jeden z naszych ulubionych wypieków. Dlatego tym razem postanowiliśmy trochę zaszaleć i zmieścić w niej aż 3 pyszne smaki.

W końcu jak szaleć, to na całego ?

Składniki:

  1. 30 g drożdże świeże
  2. 600 g mąka przesiana
  3. 3/4 szkl. mleko letnie
  4. 1,5 łyżki cukier
  5. 120 g masło roztopione
  6. 2 szt. jajka podzielona na pół
  7. 3 słoiki dzem różne smaki
  8. 70 g cukier puder

Sposób przygotowania:

1. W misce przygotuj rozczyn łącząc ze sobą drożdże, letnie mleko i cukier. Odstaw na 15 minut.

Obraz

2. Następnie połącz ze sobą przesianą mąkę, cukier puder, jajko, roztopione masło oraz rozczyn. Uformuj ze wszystkich składników ciasto i odstaw je na godzinę (pod przykryciem).

Obraz

3. Rozwałkuj ciasto, po czym rozprowadź na nim w pionowych rzędach 3 różne smaki dżemu.

Obraz

4. Zwiń w rulon, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także