Rolada drożdżowa z 3 pysznymi wariantami

Rolada drożdżowa to jeden z naszych ulubionych wypieków. Dlatego tym razem postanowiliśmy trochę zaszaleć i zmieścić w niej aż 3 pyszne smaki.



W końcu jak szaleć, to na całego ?
Zobacz także: Brownie-oreo
Składniki:
Porcje- 30 g drożdże świeże
- 600 g mąka przesiana
- 3/4 szkl. mleko letnie
- 1,5 łyżki cukier
- 120 g masło roztopione
- 2 szt. jajka podzielona na pół
- 3 słoiki dzem różne smaki
- 70 g cukier puder
Sposób przygotowania:
- W misce przygotuj rozczyn łącząc ze sobą drożdże, letnie mleko i cukier. Odstaw na 15 minut.
- Następnie połącz ze sobą przesianą mąkę, cukier puder, jajko, roztopione masło oraz rozczyn. Uformuj ze wszystkich składników ciasto i odstaw je na godzinę (pod przykryciem).
- Rozwałkuj ciasto, po czym rozprowadź na nim w pionowych rzędach 3 różne smaki dżemu.
- Zwiń w rulon, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze