Rolada z czerwonych buraków

Nasza przepyszna rolada tym razem nabrała prawdziwych rumieńców, przez co nie sposób oderwać od niej wzroku. Co więcej, ukryliśmy w niej same rarytasy. Takiej kombinacji nie sposób odmówić ❤️
W przygotowaniu rolady z buraków pomógł nam blender próżniowy marki Philips.
Zobacz także: Śmietankowy deser z brzoskwiniami
Składniki:
PorcjeCiasto
- 250 g czerwone buraki ugotowane
- 100 ml olej roślinny
- 5 szt. jajka
- 150 g mąka pszenna
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka gałka muszkatołowa
- 1/2 łyżeczki pieprz
Farsz
- 200 g serek śmietankowy
- 1 łyżka chrzan tarty
- 1/3 szkl. koperek świeży posiekany
- 1/2 łyżeczki pieprz
Dodatki
- 200 g łosoś wędzony
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta na roladę. W tym celu zblednuj: czerwone buraki, jaka, mąkę, olej roślinny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
- Przełóż mieszankę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj serowy farsz. W dużej misce połącz: serek śmietankowy, chrzan, świeży koperek oraz pieprz. Odstaw do lodówki.
- Po upieczeniu zwiń roladę w rulon i odstaw na 30 minut.
- Na rozwiniętej roladzie rozprowadź wcześniej przygotowaną mieszankę. Następnie ułóż plastry łososia. Ponownie zwiń roladę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
- Smacznego!
Komentarze