Pyszna rolada z kremem czekoladowym

Rolada z kremem czekoladowym nigdy się nam nie przeje, dlatego bardzo chętnie po nią sięgamy. I oto kolejny przepis, który sprawdzi się w tej roli doskonale!



Zobacz także: Sernik na zimno z borówkami w słoiku
Składniki:
Porcje- 5 szt. jajka z podziałem na białka i żółtka
- 130 g cukier z podziałem na 30 i 100 g
- 100 g mąka
- 15 g kakao
- 2 łyżeczki cukier wanilinowy
- 300 g krem czekoladowy
- 1 szkl. polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
- Ubij białka z cukrem (30 g).
- Następnie zmiksuj ze sobą żółtka i cukier. Po chwili dodaj ubite białka,
- ...mąkę i cukier wanilinowy. Delikatnie połącz.
- Podziel masę na dwie miseczki. Do jednej dodaj kakao
- Z mieszanki z kakao stwórz prostokąt na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 8 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Potem umieść na wierzchu drugą część mieszanki i ponownie umieść w piekarniku - tym razem na 10 minut.
- Ostudzony biszkopt ułóż na folii spożywczej. Następnie rozprowadź na cieście krem czekoladowy i zwiń w rulon. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Wyjmij roladę z lodówki i usuń folię. Polej polewą czekoladową i wstaw ponownie do lodówki na godzinę. I to wszystko!
- Smacznego!
Komentarze