Rolada ze szpinakiem i twarożkiem

Rolada ze szpinakiem nigdy się nam nie znudzi. A to dlatego, że można przygotować ją na wiele ciekawych sposobów. Tym razem stawiamy na twarożek i szynkę.



W przygotowani smacznej rolady pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips z trzepaczką.
Zobacz także: Babeczki z ciasta francuskiego z owocami
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 5 szt. jajka
- 100 g śmietana 18%
- 150 g mąka pszenna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 100 g świeży szpinak
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
Dodatki
- 250 g twarożek ziołowy
- 100 g szynka gotowana


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania szpinakowej rolady. W tym celu zmiksuj jajka ze śmietaną.
- Następnie dodaj: mąkę, proszek do pieczenia, czosnek w proszku, sól oraz pieprz.
- Jako ostatni składnik dodaj świeży szpinak. Przenieś mieszankę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15-20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Na ostudzonej roladzie rozprowadź serek, po czym ułóż szynkę.
- Zawiń w rulon i podziel na mniejsze kawałki.
- Smacznego!
Komentarze