×

Wyśmienite roladki z lasagne – przepis, który pokochają wszyscy miłośnicy kuchni włoskiej.

Lasagne to popularne danie kuchni włoskiej, które składa się z kolejnych warstw specjalnego makaronu, sosu mięsnego, sosu beszamelowego oraz sera. Jestem pewna, że każdy z nas chociaż raz miał okazję spróbować tej potrawy.

Jako że uwielbiamy eksperymentować, w tym artykule chciałabym zaprezentować ci nieco inny sposób podania tego dania – lasagne w formie małych roladek. Muszę przyznać, że jako miłośniczka kuchni włoskiej, ta potrawa bardzo przypadła mi do gustu. Mam nadzieję, że zasmakuje i tobie.

Przepis znajdziesz poniżej.

Wyśmienite roladki z lasagne - przepis, który pokochają wszyscy miłośnicy kuchni włoskiej.8
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Wyśmienite roladki z lasagne - przepis, który pokochają wszyscy miłośnicy kuchni włoskiej.
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje porcji

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodaj mięso mielone.
    Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodaj mięso mielone.
  2. Kiedy mięso się usmaży, dodaj do niego sos pomidorowy. Przypraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. (ilość przypraw według uznania)
    Kiedy mięso się usmaży, dodaj do niego sos pomidorowy. Przypraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. (ilość przypraw według uznania)
  3. Kiedy sos się zagotuje, dodaj ser mozzarella. Gdy ser się roztopi, zdejmij patelnię z ognia.
    Kiedy sos się zagotuje, dodaj ser mozzarella. Gdy ser się roztopi, zdejmij patelnię z ognia.
  4. Każdy płat ugotowanego makaronu przetnij wzdłuż na 2 połówki.
    Każdy płat ugotowanego makaronu przetnij wzdłuż na 2 połówki.
  5. Ułóż kawałki makaronu poziomo. Na końcówce każdego z nich włóż po ok. 1 łyżce farszu, a następnie zawiń w roladkę. Połóż roladki na talerzu i włóż do zamrażarki na 10 minut.
    Ułóż kawałki makaronu poziomo. Na końcówce każdego z nich włóż po ok. 1 łyżce farszu, a następnie zawiń w roladkę. Połóż roladki na talerzu i włóż do zamrażarki na 10 minut.
  6. Po 10 minutach wyjmij roladki z zamrażarki. Teraz zajmiemy się panierowaniem. W tym celu maczaj je kolejno w: jajku, mące, bułce tartej, jajku i bułce tartej.
    Po 10 minutach wyjmij roladki z zamrażarki. Teraz zajmiemy się panierowaniem. W tym celu maczaj je kolejno w: jajku, mące, bułce tartej, jajku i bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzej 700 ml oleju, a następnie wrzuć na nią roladki. Smaż tak długo, aż każda roladka będzie z każdej strony miała złocisty kolor. W czasie smażenia, co jakiś czas przewracaj roladki na drugą stronę.
    Na patelni rozgrzej 700 ml oleju, a następnie wrzuć na nią roladki. Smaż tak długo, aż każda roladka będzie z każdej strony miała złocisty kolor. W czasie smażenia, co jakiś czas przewracaj roladki na drugą stronę.
  8. Gotowe roladki połóż na talerzu i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Podawaj samodzielnie lub z sosem pomidorowym.
    Gotowe roladki połóż na talerzu i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Podawaj samodzielnie lub z sosem pomidorowym.
  9. Smacznego!
 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

11 typów miłośników kawy, których zna każdy. Odnajdziesz w nich siebie?

Nic tak nie pobudza do życia jak kubek gorącej kawy. Rano, wieczorem, popołudniu- każda pora jest dobra! #1 Szybka kawka i gotowe Dwie łyżeczki rozpuszczalnej, kapka mleka i gotowe. Bez czekania, bez parzenia, bez tracenia czasu. #2 Syropowy król To osoba, która potrafi rozszyfrować wszystkie kawy w Starbucksie. Smakowe syropy przetestowała już prawie wszystkie, a […]

Ręczna maszynka do mięsa – sekretna funkcja. Mało osób wie, że można w niej przygotować deser

Ręczna maszynka do mięsa była dawniej obowiązkowym wyposażeniem w każdej kuchni. Dziś wiele osób o niej zapomniało, a jeszcze mniej pamięta, że miała ukrytą funkcję. Skąd się wzięły ręczne maszynki do mięsa? Kiedy pojawiła się pierwsza ręczna maszynka do mięsa? Pierwsze maszynki pojawiły się już w XIX wieku. Pomysłodawcą był Niemiec Karl Drais, uznawany również […]

6 zagrań marketingowych, na które wciąż się nabieramy. Jak ich unikać i nie dać się naciągać?

Jakie zagrania marketingowe stosują supermarkety? Jak ich uniknąć i nie dać się nabrać? Odkrywamy tajemnice dużych sklepów! Zagrania marketingowe: Darmowa degustacja Zapewne wielokrotnie natknąłeś się na darmowe degustacje w supermarketach. Od jogurtów, przez przetwory, a nawet po grillowane kiełbaski. Oczywiście, ich celem jest to, żebyś zapoznał się z produktem i chętnie wrzucił do koszyka. Nie […]

Luksusowe delikatesy w Warszawie. Które? Jakie są ceny? Za kg szynki zapłacisz ponad 200 zł

Które delikatesy są najdroższe w Warszawie? Gdzie można zrobić luksusowe zakupy? Najdroższy sklep spożywczy oferuje produkty z najwyższej półki. Jakie są ceny? Gdzie się znajduje? Najdroższe delikatesy w Polsce – jakie ceny, co można kupić? W 2020 w Vitkacu znalazło się miejsce dla prawie 200 marek odzieżowych, uznawanych za luksusowe i skierowanych do najbogatszych. Można […]

Soki Team X trafiły – smaki, skład, cena, gdzie kupić? Sprawdzamy

Team X wypuścił limitowaną serię soków sygnowanych swoim logo. Gdzie je kupić? Dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Jaki mają skład i ile kosztują? Powtórzą sukces Ekipy? Team X – kto to? W 2019 roku z inicjatywy Stuarta Burtona powstał projekt „Team X”. Twórcy internetowi zamieszkali razem w jednym domu. tworząc wspólnie filmiki na Youtube.Skład […]

TikTok otwiera restauracje. Jakie menu? Kiedy? Znane potrawy dostarczą do domu

TikTok to platforma, która coraz bardziej rośnie w siłę. Przyciąga nie tylko młode osoby, ale również starszą widownię. Na fali swojej popularności twórcy aplikacji chcą stworzyć sieć restauracji. Kiedy i z jakim menu? Przepisy z TikToka podbijają świat TikTok to nie tylko konta influencerów, układy taneczne, zwierzaki i szeroko rozumiana komedia. To również mnóstwo prostych […]

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Proste rozwiązania i wskazówki

Święta, święta i po świętach. To hasło padło zapewne w wielu polskich domach. Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Wskazówki i porady, które zapobiegają marnowaniu potraw. Naprawdę skuteczne. Ile marnujemy jedzenia w Polsce? Corocznie 9 milionów ton żywności ląduje w śmietnikach. W Polsce marnujemy jedzenie w ilości 235 kg na osobę, co stawia nas […]

zamknij