PrzepisPrzekąskiWyśmienite roladki z lasagne - przepis, który pokochają wszyscy miłośnicy kuchni włoskiej.

Wyśmienite roladki z lasagne - przepis, który pokochają wszyscy miłośnicy kuchni włoskiej.

Wyśmienite roladki z lasagne - przepis, który pokochają wszyscy miłośnicy kuchni włoskiej.
Pyszności
11.07.2016 15:54, aktualizacja: 01.06.2017 14:37

Lasagne to popularne danie kuchni włoskiej, które składa się z kolejnych warstw specjalnego makaronu, sosu mięsnego, sosu beszamelowego oraz sera. Jestem pewna, że każdy z nas chociaż raz miał okazję spróbować tej potrawy.

Jako że uwielbiamy eksperymentować, w tym artykule chciałabym zaprezentować ci nieco inny sposób podania tego dania - lasagne w formie małych roladek. Muszę przyznać, że jako miłośniczka kuchni włoskiej, ta potrawa bardzo przypadła mi do gustu. Mam nadzieję, że zasmakuje i tobie.

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 4 płaty makaron do lasagne ugotowany
  2. 115 g cebula posiekana
  3. 400 g bułka tarta
  4. 700 ml olej
  5. 1 łyżeczka czosnek wycisnięty
  6. 450 g mięso mielone
  7. 345 g sos pomidorowy
  8. sól
  9. pierz
  10. 225 g ser mozzarella starty
  11. 115 g mąka
  12. 4 szt. jajka rozbite i rozmieszane
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodaj mięso mielone.
2. Kiedy mięso się usmaży, dodaj do niego sos pomidorowy. Przypraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. (ilość przypraw według uznania)
3. Kiedy sos się zagotuje, dodaj ser mozzarella. Gdy ser się roztopi, zdejmij patelnię z ognia.
4. Każdy płat ugotowanego makaronu przetnij wzdłuż na 2 połówki.
5. Ułóż kawałki makaronu poziomo. Na końcówce każdego z nich włóż po ok. 1 łyżce farszu, a następnie zawiń w roladkę. Połóż roladki na talerzu i włóż do zamrażarki na 10 minut.
6. Po 10 minutach wyjmij roladki z zamrażarki. Teraz zajmiemy się panierowaniem. W tym celu maczaj je kolejno w: jajku, mące, bułce tartej, jajku i bułce tartej.
7. Na patelni rozgrzej 700 ml oleju, a następnie wrzuć na nią roladki. Smaż tak długo, aż każda roladka będzie z każdej strony miała złocisty kolor. W czasie smażenia, co jakiś czas przewracaj roladki na drugą stronę.
8. Gotowe roladki połóż na talerzu i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Podawaj samodzielnie lub z sosem pomidorowym.
9. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także