Wyśmienite roladki z lasagne – przepis, który pokochają wszyscy miłośnicy kuchni włoskiej.

Porcje
8porcji
Porcje
8porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodaj mięso mielone.
  2. Kiedy mięso się usmaży, dodaj do niego sos pomidorowy. Przypraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. (ilość przypraw według uznania)
  3. Kiedy sos się zagotuje, dodaj ser mozzarella. Gdy ser się roztopi, zdejmij patelnię z ognia.
  4. Każdy płat ugotowanego makaronu przetnij wzdłuż na 2 połówki.
  5. Ułóż kawałki makaronu poziomo. Na końcówce każdego z nich włóż po ok. 1 łyżce farszu, a następnie zawiń w roladkę. Połóż roladki na talerzu i włóż do zamrażarki na 10 minut.
  6. Po 10 minutach wyjmij roladki z zamrażarki. Teraz zajmiemy się panierowaniem. W tym celu maczaj je kolejno w: jajku, mące, bułce tartej, jajku i bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzej 700 ml oleju, a następnie wrzuć na nią roladki. Smaż tak długo, aż każda roladka będzie z każdej strony miała złocisty kolor. W czasie smażenia, co jakiś czas przewracaj roladki na drugą stronę.
  8. Gotowe roladki połóż na talerzu i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Podawaj samodzielnie lub z sosem pomidorowym.
  9. Smacznego!