PrzepisPrzekąskiRoladki szpinakowe z wędzonym łososiem

Roladki szpinakowe z wędzonym łososiem

Roladki szpinakowe z wędzonym łososiem
Pyszności
20.03.2018 18:30, aktualizacja: 03.04.2018 14:33

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznych roladek szpinakowych z wędzonym łososiem.

1 PORCJA: 240 g

Kalorie: 280 kcal

Białka: 28 g

Węglowodany: 14 g

Błonnik: 2 g

Tłuszcze: 12 g

Składniki:

  1. 300 g szpinak świeży
  2. 3 łyżki olej ryżowy
  3. 4 szt. jajka
  4. sól
  5. pieprz
  6. 4 łyżki mąka
  7. 300 g serek kanapkowy
  8. 2 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
  9. 300 g wędzony łosoś pokrojony w kawałki
Sposób przygotowania:

1. Liście szpinaku wymieszaj wraz z 3 łyżkami oleju ryżowego. Następnie przełóż je do blendera i zmiksuj.

Obraz

2. Białka wraz z 1/2 łyżeczki soli ubij na sztywną pianę. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodaj żółtka i 1/4 łyżeczki pieprzu. Na niskich obrotach miksera dodaj mąkę i zmielony szpinak. Miksuj, aż składniki się połączą.

Obraz

3. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na papierze równomiernie rozsmaruj przygotowaną masę szpinakową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 17 minut.

Obraz

4. Po 17 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika. Weź arkusz papieru do pieczenia i nasmaruj go olejem ryżowym. Następnie, delikatnie odklej upieczoną masę szpinakową od papieru, przełóż ją na natłuszczony arkusz papieru, zwiń w rulon i odłóż na bok.

Obraz

5. W miseczce dokładnie wymieszaj ze sobą serek kanapkowy, czosnek, sól i pieprz.

Obraz

6. Kiedy ciasto szpinakowe ostygnie, rozwiń rulon i równomiernie nasmaruj je przygotowaną mieszanką z serka kanapkowego, a następnie ułóż na nim kawałki wędzonego łososia. Zawiń ciasto w roladę i umieść ją w lodówce na minimum 30 minut.

Obraz

7. Po 30 minutach wyjmij rulon z lodówki i pokrój go na roladki.

Obraz
8. I gotowe. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także