Przepyszne roladki ziemniaczane z cebulką i szynką szwarcwaldzką

Osobiście uwielbiam szynkę szwarcwaldzką. Jest bardzo smaczna, przez co nadaje potrawom ciekawego i charakterystycznego smaku.
Jeżeli masz ochotę na danie z dodatkiem właśnie tej szynki, to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule pokażę ci, jak przyrządzić roladki ziemniaczane z cebulką i szynką szwarcwaldzką.
Nie traćmy więc czasu i bierzmy się do pracy. Przepis poniżej.
Składniki:
Porcje- 3 szt. ziemniaki obrane i starte
- 5 szt. jajka
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- papier do pieczenia
- 2 szt. cebula pokrojona w kostkę i podsmażona
- 2 szt. zielona cebula
- 5 plastrów szynka szwarcwaldzka
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż starte ziemniaki, jajka, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Uzyskaną mieszankę równomiernie rozprowadź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch masy posyp podsmażoną wcześniej cebulą. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut.
- W czasie pieczenia, posiekaj zieloną cebulę.
- Po 15 minutach, wyjmij blaszkę z piekarnika. Posyp ją z wierzchu posiekaną zieloną cebulką.
- Następnie, na wierzchu umieść plastry szynki szwardzwaldzkiej.
- Pokrój masę na 5 części tak, aby na każdej z nich znajdował się jeden plaster szynki.
- Od każdego uzyskanego kawałka odklej papier do pieczenia.
- Na koniec, każdy kawałek zawiń w roladkę.
- Gotowe roladki przełóż na talerz.
- Smacznego!
Komentarze