Kategorie Dania

Wegetariańskie rolki lasagne ze szpinakiem, serem feta i parmezanem – przepis na udaną kolację.

Podejrzewam, że na pewno miałeś okazję spróbować już lasagne w tradycyjnej formie, czyli z mięsem mielonym z sosem. Uważam, że jest to jedno z najlepszych dań popularnej kuchni włoskiej.

Dzisiaj zaproponuję ci lasagne w trochę innej formie – wegetariańskie ruloniki ze szpinakiem, serem feta i parmezanem. Takie danie gwarantuje ci udaną i przepyszną kolację. Przepis znajduje się poniżej.

Wegetariańskie rolki lasagne ze szpinakiem, serem feta i parmezanem - przepis na udaną kolację.5
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Wegetariańskie rolki lasagne ze szpinakiem, serem feta i parmezanem - przepis na udaną kolację.
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron do lasagne (gotuj go przez ok. 7 minut). Następnie odcedź go i odłóż na bok.
  2. Na patelnie wlej pół szklanki wody i podgrzej ją na średnim ogniu. Następnie dorzuć liście szpinaku i podgrzewaj tak długo, aż zmniejszą swoją objętość. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
    Na patelnie wlej pół szklanki wody i podgrzej ją na średnim ogniu. Następnie dorzuć liście szpinaku i podgrzewaj tak długo, aż zmniejszą swoją objętość. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
  3. Przełóż szpinak na deskę i posiekaj go.
    Przełóż szpinak na deskę i posiekaj go.
  4. Do miski włóż posiekany szpinak, ser feta, parmezan, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
    Do miski włóż posiekany szpinak, ser feta, parmezan, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
  5. Połóż ugotowany makaron do lasagne na płaskiej powierzchni. Za pomocą łyżki nałóż na niego przygotowany przed chwilą farsz. Zawiń makaron w rulonik.
    Połóż ugotowany makaron do lasagne na płaskiej powierzchni. Za pomocą łyżki nałóż na niego przygotowany przed chwilą farsz. Zawiń makaron w rulonik.
  6. Dno naczynia żaroodpornego nasmaruj sosem pomidorowym. Następnie poukładaj w nm przygotowane rolki lasagne.
    Dno naczynia żaroodpornego nasmaruj sosem pomidorowym. Następnie poukładaj w nm przygotowane rolki lasagne.
  7. Wierzch posyp startym żółtym serem.
    Wierzch posyp startym żółtym serem.
  8. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
    Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
  9. Po 20 minutach wyjmij gotowe danie. Wygląda naprawdę smacznie, prawda?
    Po 20 minutach wyjmij gotowe danie. Wygląda naprawdę smacznie, prawda?
Wegetariańskie rolki lasagne ze szpinakiem, serem feta i parmezanem – przepis na udaną kolację.
96720