Wegetariańskie rolki lasagne ze szpinakiem, serem feta i parmezanem – przepis na udaną kolację.

Podejrzewam, że na pewno miałeś okazję spróbować już lasagne w tradycyjnej formie, czyli z mięsem mielonym z sosem. Uważam, że jest to jedno z najlepszych dań popularnej kuchni włoskiej.
Dzisiaj zaproponuję ci lasagne w trochę innej formie – wegetariańskie ruloniki ze szpinakiem, serem feta i parmezanem. Takie danie gwarantuje ci udaną i przepyszną kolację. Przepis znajduje się poniżej.
Składniki:
Porcje- 400 g szpinak świeże liście
- 50 g ser feta pokrojony
- 100 g parmezan starty
- 0,5 łyżeczki sól
- 0,5 łyżeczki pieprz
- 5 płatów makaron do lasagne
- 3 łyżki sos pomidorowy
- 100 g żółty ser starty
- naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron do lasagne (gotuj go przez ok. 7 minut). Następnie odcedź go i odłóż na bok.
- Na patelnie wlej pół szklanki wody i podgrzej ją na średnim ogniu. Następnie dorzuć liście szpinaku i podgrzewaj tak długo, aż zmniejszą swoją objętość. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
- Przełóż szpinak na deskę i posiekaj go.
- Do miski włóż posiekany szpinak, ser feta, parmezan, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
- Połóż ugotowany makaron do lasagne na płaskiej powierzchni. Za pomocą łyżki nałóż na niego przygotowany przed chwilą farsz. Zawiń makaron w rulonik.
- Dno naczynia żaroodpornego nasmaruj sosem pomidorowym. Następnie poukładaj w nm przygotowane rolki lasagne.
- Wierzch posyp startym żółtym serem.
- Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
- Po 20 minutach wyjmij gotowe danie. Wygląda naprawdę smacznie, prawda?
Komentarze