PrzepisDania główneRosół i potrawka w jednym

Rosół i potrawka w jednym

Rosół i potrawka w jednym
Pyszności
17.01.2019 17:00, aktualizacja: 07.09.2020 12:31

Tym razem mamy dla Was genialną recepturę, dzięki której przygotujecie rosół jak u babci i jednocześnie będziecie mieć gotowe składniki do zrobienia potrawki z kurczaka!

Składniki:

Rosół

  1. 1 szt. kurczak dobrej jakości
  2. 1,6 l woda
  3. 1 szt. por
  4. 5-6 szt. ziele angielskie;
  5. 3-4 szt. liść laurowy
  6. 1 szt. pęczek koperku
  7. 1 szt. pęczek natki pietruszki
  8. 1 łyżeczka pieprz
  9. 2-3 ząbki czosnek
  10. 350 g makaron nitki
  11. 1 łyżka sól morska
  12. 3 szt. cebula
  13. 5 szt. marchewka
  14. 5 szt. łodygi selera naciowego
  15. 4 szt. korzeń pietruszki
  16. 1 szt. seler korzeniowy
  17. 1/4 szt. kapusta włoska
  18. 2 szt. pomidor malinowy opcjonalnie

Potrawka z kurczaka

  1. 2 szt. pierś z kuczaka ugotowana z rosołu
  2. 4 szt. marchewka ugotowana z rosołu
  3. 4 szt. korzeń pietruszki ugotowana z rosołu
  4. 2 szkl. rosół ostudzony
  5. 2 łyżki masło
  6. 1 łyżka mąka żytnia
  7. 2-3 łyżki sok z cytryny
  8. 1 łyżka śmietana 12 %
  9. 1 szczypta sól
  10. 1 szczypta pieprz
  11. 2 łyżki koperek posiekany

Sposób przygotowania:

1. Umieść w garnku kurczaka i zalej go wodą. Dopraw solą, po czym gotuj na bardzo małym ogniu przez godzinę (bez przykrycia). Jeśli pojawią się szumowiny, zbierz je przy pomocy łyżki.

Obraz

2. W międzyczasie przygotuj na patelni połówki cebul.

Obraz

3. Gdy upłynie godzina, do garnka dodaj warzywa oraz zioła.

Obraz

4. Gotuj pod przykryciem 30 minut.

Obraz

5. Jeśli zdecydujesz się wzbogacić smak rosołu przy pomocy pomidorów, dodaj je na samym końcu i gotuj z resztą składników ok. 10 minut. Gotowy wywar przelej przez sitko.

Obraz

6. Podawaj z ugotowanym makaronem.

Obraz

7. Na patelni połącz ze sobą masło, mąkę oraz rosół.

Obraz

8. Następnie dodaj marchewkę, korzeń pietruszki oraz kurczaka z rosołu. Dopraw solą i pieprzem.

Obraz

9. Nie zapomnij również o śmietance, soku z cytryny oraz koperku. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

10. Gotową potrawkę podawaj z ryżem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także