Rożki orzechowe z ciasta filo

Tym razem postanowiliśmy stworzyć pyszne rożki orzechowe z ciasta filo. Na koniec polaliśmy je lukrem domowej roboty, jeszcze bardziej podkręcając ich smak. Prawdziwa pychotka ❤️
Przepis na domowy lukier czeka tutaj.
Zobacz także: Pyszne ciasto z nutellą idealne na niedzielę
Składniki:
Porcje- 1 opakowanie ciasto filo
- 4 łyżki masło roztopione
- 50 g cukier brązowy
- 1,5 łyżeczki cynamon
- 25 ml syrop klonowy
- 1/2 szkl. orzechy pekan posiekane
- 1/4 szkl. lukier
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą: syrop klonowy, cynamon i cukier brązowy. Dokładnie wymieszaj.
- Połowę arkusza ciasta filo posmaruj roztopionym masłem. Następnie złóż na pół i po raz kolejny na pół.
- Na złożonym cieście umieść część mieszanki. Na wierzchu dodaj posiekane orzechy pekan. Złóż w trójkąt
- Czynność powtórz kilka razy, aż złożysz w całości ciasto filo. Rożki ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj je roztopionym masłem. Piecz przez 15 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
- Gotowe rożki udekoruj przy pomocy lukru. Smacznego!
Komentarze