PrzepisRożki orzechowe z ciasta filo

Rożki orzechowe z ciasta filo

Rożki orzechowe z ciasta filo
Pyszności
06.11.2019 12:00, aktualizacja: 26.09.2023 13:12

Tym razem postanowiliśmy stworzyć pyszne rożki orzechowe z ciasta filo. Na koniec polaliśmy je lukrem domowej roboty, jeszcze bardziej podkręcając ich smak. Prawdziwa pychotka ❤️

Przepis na domowy lukier czeka tutaj.

Składniki:

  1. 1 opakowanie ciasto filo
  2. 4 łyżki masło roztopione
  3. 50 g cukier brązowy
  4. 1,5 łyżeczki cynamon
  5. 25 ml syrop klonowy
  6. 1/2 szkl. orzechy pekan posiekane
  7. 1/4 szkl. lukier

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą: syrop klonowy, cynamon i cukier brązowy. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Połowę arkusza ciasta filo posmaruj roztopionym masłem. Następnie złóż na pół i po raz kolejny na pół.

Obraz

3. Na złożonym cieście umieść część mieszanki. Na wierzchu dodaj posiekane orzechy pekan. Złóż w trójkąt

Obraz

4. Czynność powtórz kilka razy, aż złożysz w całości ciasto filo. Rożki ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj je roztopionym masłem. Piecz przez 15 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.

Obraz

5. Gotowe rożki udekoruj przy pomocy lukru. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także