Kategorie Przekąski

Odpowiednio nacięła ziemniaka, posypała go solą i zapiekła. Już nigdy nie przygotuję go inaczej!

Pieczone ziemniaki są jedną z ulubionych potraw wielu osób i nie bez powodu.

Są niezwykle proste do przygotowania, bardzo smaczne i sycące. Po jakimś czasie jednak klasyczny ziemniak może się znudzić. Warto wprowadzić parę zmian lub wypróbować nowy przepis, by na nowo odkryć miłość do pieczonych ziemniaków.

Ten przepis zupełnie odmieni oblicze klasycznej potrawy, a każdy smakosz natychmiast pokocha ten pomysł. „Rozkwitające” ziemniaki natychmiast staną się hitem na twoim stole.

Odpowiednio nacięła ziemniaka, posypała go solą i zapiekła. Już nigdy nie przygotuję go inaczej!4
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Małgosia
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Odpowiednio nacięła ziemniaka, posypała go solą i zapiekła. Już nigdy nie przygotuję go inaczej!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Za pomocą małego noża odpowiednio natnij ziemniaka jak na zdjęciu poniżej.
    Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Za pomocą małego noża odpowiednio natnij ziemniaka jak na zdjęciu poniżej.
  2. Odwróć go i ponacinaj dookoła. Również w tym przypadku nie nacinaj środka.
    Odwróć go i ponacinaj dookoła. Również w tym przypadku nie nacinaj środka.
  3. Gdy ziemniak jest gotowy, posmaruj go oliwą i posyp solą.
    Gdy ziemniak jest gotowy, posmaruj go oliwą i posyp solą.
  4. Piecz przez około 30 minut.
    Piecz przez około 30 minut.
  5. Lekko podpieczonego ziemniaka znowu posmaruj oliwą i posyp solą. Piecz kolejne 30 minut.
    Lekko podpieczonego ziemniaka znowu posmaruj oliwą i posyp solą. Piecz kolejne 30 minut.
  6. 5 minut przed wyjęciem z piekarnika dodaj ser i boczek.
    5 minut przed wyjęciem z piekarnika dodaj ser i boczek.
  7. Ziemniak jest gotowy do zjedzenia. Smacznego!
    Ziemniak jest gotowy do zjedzenia. Smacznego!
Odpowiednio nacięła ziemniaka, posypała go solą i zapiekła. Już nigdy nie przygotuję go inaczej!
203723