PrzepisPrzekąskiOdpowiednio nacięła ziemniaka, posypała go solą i zapiekła. Już nigdy nie przygotuję go inaczej!

Odpowiednio nacięła ziemniaka, posypała go solą i zapiekła. Już nigdy nie przygotuję go inaczej!

Odpowiednio nacięła ziemniaka, posypała go solą i zapiekła. Już nigdy nie przygotuję go inaczej!
Małgosia
01.06.2017 13:38, aktualizacja: 01.06.2017 18:30

Pieczone ziemniaki są jedną z ulubionych potraw wielu osób i nie bez powodu.

Są niezwykle proste do przygotowania, bardzo smaczne i sycące. Po jakimś czasie jednak klasyczny ziemniak może się znudzić. Warto wprowadzić parę zmian lub wypróbować nowy przepis, by na nowo odkryć miłość do pieczonych ziemniaków.

Ten przepis zupełnie odmieni oblicze klasycznej potrawy, a każdy smakosz natychmiast pokocha ten pomysł. „Rozkwitające” ziemniaki natychmiast staną się hitem na twoim stole.

Składniki:

  1. 4 szt. ziemniaki
  2. oliwa z oliwek
  3. szczypta sól
  4. 150 g ser starty
  5. 4 plastry boczek
Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Za pomocą małego noża odpowiednio natnij ziemniaka jak na zdjęciu poniżej.

Obraz

2. Odwróć go i ponacinaj dookoła. Również w tym przypadku nie nacinaj środka.

Obraz

3. Gdy ziemniak jest gotowy, posmaruj go oliwą i posyp solą.

Obraz

4. Piecz przez około 30 minut.

Obraz

5. Lekko podpieczonego ziemniaka znowu posmaruj oliwą i posyp solą. Piecz kolejne 30 minut.

Obraz

6. 5 minut przed wyjęciem z piekarnika dodaj ser i boczek.

Obraz

7. Ziemniak jest gotowy do zjedzenia. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także