Ryba na parze z warzywami

Ryba na parze z warzywami to smaczny, zdrowy i szybki obiad. Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować wyjątkowe danie dla swoich bliskich. Z pewnością będą pod wrażeniem ❤️



Pyszne danie przygotowaliśmy w parowarze marki Philips.
Zobacz także: Indyk z warzywami z parowaru
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 1 szt. kapusta pak choi
- 2 filety dorsz/halibut/łosoś
- 1 szt. limonka
- 5 cm świeży imbir
- 2 szt. marchewki
Sos
- 3 łyżki olej sezamowy
- 2 łyżki miód
- 1 łyżeczka sos sojowy
- 1 łyżka ocet ryżowy opcjonalnie
- 1/2 łyżeczki sos rybny
Dodatki
- 200 g makaron ryżowy
- świeży szczypiorek do dekoracji
- krojone migdały do dekoracji


Sposób przygotowania:
- Umieść liście pak choi w parowarze i gotuj przez 4 minuty.
- Na desce do krojenia ułóż liście (tak jak na zdjęciu poniżej). Następnie dodaj filet wybranej ryby i dopraw solą oraz pieprzem. Na wierzchu ułóż plastry limonki.
- Dodaj także świeży imbir i marchewki. Po czym zwiń w rulon.
- Przełóż rybę do parowaru, dodaj makaron ryżowy, liście pak choi i marchewkę. Gotuj w parowarze przez 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu połącz: miód, sos sojowy, olej sezamowy i sos rybny. Dokładnie wymieszaj.
- Gotowe danie polej sosem. Smacznego!
Komentarze