Ryba po grecku to jedno z tych dań, które kojarzy się nam przede wszystkim z Wigilią. A z racji na fakt, że święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, mamy dla Ciebie właśnie ten przepis w przystępnej i smacznej formie. Czego chcieć więcej?
Przy przygotowaniu warzyw do ryby, bardzo przydatny okazał się Zoodler marki Philips. Dzięki urządzeniu podzielenie warzyw na mniejsze kawałki stało się czystą przyjemnością!
Zobacz także: Zupa cytrynowa z kalafiorem i rybą
Składniki:
Porcje- 4 filety biała ryba dorsz/karp/morszczuk
- 1/2 szkl. mąka pszenna
- 6 łyżek olej roślinny
- 1 szt. cebula duża
- 6 szt. marchewka
- 3 szt. korzeń pietruszki
- 1 szt. por duży
- 2 szt. liście laurowe
- 5 szt. ziele angielskie;
- 6 szt. owoce jałowca
- 70 g koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1/2 szkl. woda
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania warzyw w zoodlerze.
- Następnie skropl filety ryby sokiem z cytryny i obtocz w mące. Po czym umieść na rozgrzanej patelni i smaż na każdej ze stron po 2-3 minuty.
- Czas przygotować warzywa. W tym celu umieść na patelni: cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, koncentrat pomidorowy, por, marchewkę, korzeń pietruszki i wodę.
- Dokładnie wymieszaj i duś warzywa pod przykryciem przez 15-20 minut. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem.
- Teraz umieść mieszankę warzywną na przygotowanym papierze do pieczenia (w centralnej części). Bezpośrednio na warzywach umieść podsmażoną rybę i dodaj kolejną porcję warzyw.
- Złóż wystające części papieru tak, aby otrzymać kieszonki. Następnie umieść je na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Ryba po greckuNasz przepis na rybę po grecku. Już niedługo na świątecznym stole 😍Pamiętacie jej smak?PRZEPIS 👉 http://www.pysznosci.pl/273473
Posted by Pyszności on Tuesday, December 3, 2019