PrzepisObiadRyba po grecku. Prosty przepis na wigilijne danie

Ryba po grecku. Prosty przepis na wigilijne danie

Ryba po grecku - Pyszności
Ryba po grecku - Pyszności
Pyszności
03.12.2019 17:00, aktualizacja: 06.12.2021 15:02

Ryba po grecku to jedno z tych dań, które kojarzy się nam przede wszystkim z Wigilią. A z racji na fakt, że święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, mamy dla Ciebie właśnie ten przepis w przystępnej i smacznej formie.

Ryba po grecku- tradycyjny przepis

Nazwa naszej tradycyjnej potrawy może być myląca, bo Grecy o rybie po grecki nie wiedzą nic i nic wspólnego też z nią nie mają. Prawdopodobnie wigilijny przepis powstał z połączenia w całość elementów kuchni śródziemnomorskiej: duszonych warzyw i ryby.

Nie da się jednak ukryć, że to połączenie bardzo przypadło do gustu Polakom!

Jak przyrządzić rybę po grecku. Krok po kroku

Przygotowanie ryby po grecku jest naprawdę proste. Podane przez ilości składników możesz dowolnie modyfikować, żeby uzyskać większą lub mniejszą porcję tej potrawy. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To zdrowy przepis, po który warto sięgać nie tylko w trakcie świąt.

Przy przygotowaniu warzyw do ryby, bardzo przydatny okazał się Zoodler marki Philips. Dzięki urządzeniu podzielenie warzyw na mniejsze kawałki stało się czystą przyjemnością!

Składniki:

  1. 4 filety biała ryba dorsz/karp/morszczuk
  2. 1/2 szkl. mąka pszenna
  3. 70 g koncentrat pomidorowy
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. 1/2 szkl. woda
  7. 6 łyżek olej roślinny
  8. 1 szt. cebula duża
  9. 6 szt. marchewka
  10. 3 szt. korzeń pietruszki
  11. 1 szt. por duży
  12. 2 szt. liście laurowe
  13. 5 szt. ziele angielskie;
  14. 6 szt. owoce jałowca

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania warzyw w zoodlerze.

Obraz

2. Następnie skropl filety ryby sokiem z cytryny i obtocz w mące. Po czym umieść na rozgrzanej patelni i smaż na każdej ze stron po 2-3 minuty.

Obraz

3. Czas przygotować warzywa. W tym celu umieść na patelni: cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, koncentrat pomidorowy, por, marchewkę, korzeń pietruszki i wodę.

Obraz

4. Dokładnie wymieszaj i duś warzywa pod przykryciem przez 15-20 minut. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem.

Obraz

5. Teraz umieść mieszankę warzywną na przygotowanym papierze do pieczenia (w centralnej części). Bezpośrednio na warzywach umieść podsmażoną rybę i dodaj kolejną porcję warzyw.

Obraz

6. Złóż wystające części papieru tak, aby otrzymać kieszonki. Następnie umieść je na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także