Ryba po grecku. Prosty przepis na wigilijne danie

ryba pp grecku

Ryba po grecku to jedno z tych dań, które kojarzy się nam przede wszystkim z Wigilią. A z racji na fakt, że święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, mamy dla Ciebie właśnie ten przepis w przystępnej i smacznej formie.

Ryba po grecku- tradycyjny przepis

Nazwa naszej tradycyjnej potrawy może być myląca, bo Grecy o rybie po grecki nie wiedzą nic i nic wspólnego też z nią nie mają. Prawdopodobnie wigilijny przepis powstał z połączenia w całość elementów kuchni śródziemnomorskiej: duszonych warzyw i ryby.
Nie da się jednak ukryć, że to połączenie bardzo przypadło do gustu Polakom!

Jak przyrządzić rybę po grecku. Krok po kroku

Przygotowanie ryby po grecku jest naprawdę proste. Podane przez ilości składników możesz dowolnie modyfikować, żeby uzyskać większą lub mniejszą porcję tej potrawy. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To zdrowy przepis, po który warto sięgać nie tylko w trakcie świąt.

Przy przygotowaniu warzyw do ryby, bardzo przydatny okazał się Zoodler marki Philips. Dzięki urządzeniu podzielenie warzyw na mniejsze kawałki stało się czystą przyjemnością!

Zobacz także: Krem z batatów z pieczoną gruszką

Ryba po grecku4
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Ryba po grecku
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Cały proces rozpocznij od przygotowania warzyw w zoodlerze.
    Cały proces rozpocznij od przygotowania warzyw w zoodlerze.
  2. Następnie skropl filety ryby sokiem z cytryny i obtocz w mące. Po czym umieść na rozgrzanej patelni i smaż na każdej ze stron po 2-3 minuty.
    Następnie skropl filety ryby sokiem z cytryny i obtocz w mące. Po czym umieść na rozgrzanej patelni i smaż na każdej ze stron po 2-3 minuty.
  3. Czas przygotować warzywa. W tym celu umieść na patelni: cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, koncentrat pomidorowy, por, marchewkę, korzeń pietruszki i wodę.
    Czas przygotować warzywa. W tym celu umieść na patelni: cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, koncentrat pomidorowy, por, marchewkę, korzeń pietruszki i wodę.
  4. Dokładnie wymieszaj i duś warzywa pod przykryciem przez 15-20 minut. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem.
    Dokładnie wymieszaj i duś warzywa pod przykryciem przez 15-20 minut. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem.
  5. Teraz umieść mieszankę warzywną na przygotowanym papierze do pieczenia (w centralnej części). Bezpośrednio na warzywach umieść podsmażoną rybę i dodaj kolejną porcję warzyw.
    Teraz umieść mieszankę warzywną na przygotowanym papierze do pieczenia (w centralnej części). Bezpośrednio na warzywach umieść podsmażoną rybę i dodaj kolejną porcję warzyw.
  6. Złóż wystające części papieru tak, aby otrzymać kieszonki. Następnie umieść je na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
    Złóż wystające części papieru tak, aby otrzymać kieszonki. Następnie umieść je na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
  7. Smacznego!
    Smacznego!

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×