PrzepisObiadRyżowy burger z kurczakiem i sosem curry

Ryżowy burger z kurczakiem i sosem curry

Ryżowy burger z kurczakiem i sosem curry
Pyszności
07.01.2019 17:00, aktualizacja: 07.09.2020 17:01

Coś nam mówi, że ten burger z kurczakiem skradnie Wasze serca od pierwszego kęsa! Sama pychotka!

Składniki:

Kotlet drobiowy

  1. 2 szt. pierś z kurczaka
  2. 1 szkl. mąka żytnia
  3. 2 szt. jajka
  4. 300 g bułka tarta luksusowa
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz
  7. olej roślinny do smażenia

Sos Curry

  1. 200 ml mleczko kokosowe
  2. 1 szczypta sól
  3. 1 szczypta pieprz
  4. 3 łyżki masło
  5. 2 łyżeczki curry
  6. 1 łyżka czerwona pasta curry

Do podania

  1. 400 g ugotowany biały ryż
  2. sos sojowy do namoczenia
  3. 8 szt. liście sałaty
  4. płatki chilli do smaku

Sposób przygotowania:

1. Doprawione piersi z kurczaka obtocz dwa razy w mące, jajkach i bułce tartej.

Obraz

2. Obsmaż z dwóch stron, a następnie wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj sos curry, łącząc ze sobą: masło, czerwoną pastę curry, curry, sól, pieprz oraz mleczko kokosowe (stopniowo).

Obraz

4. Z ugotowanego ryżu stwórz bułki. Następnie zwilż je sosem sojowym i ułóż: sałatę, wcześniej przygotowanego kurczaka i sos, bułkę z burgera, sos sojowy i płatki chilli.

Obraz

5. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także