Ryżowy „sernik” na zimno

Ryżowy „sernik” na zimno to nasz najnowszy hit. Zakochali się w nim wszyscy nasi bliscy i zawsze proszą o dokładkę. Po prostu palce lizać!
Mieszankę do naszego sernika przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także: Babeczki leśny mech
Składniki:
Porcje- 300 g ryż basmati
- 1 l woda
- 800 ml mleczko kokosowe
- 150 g erytrytol/ksylitol
- 50 ml rum opcjonlnie
- 30 ml ekstrakt waniliowy
- 1 szczypta sól
- 300 g wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od ugotowania ryżu. Po czym zostaw go w wodzie, tak aby ryż mógł ją wchłonąć. Tak przygotowany ryż wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia umieść w blenderze: mleczko kokosowe, ugotowany ryż...
- ...erytrytol, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli oraz opcjonalnie rum. Zmiksuj całość na gładką masę.
- Powstałą mieszankę połącz z wiórkami kokosowymi.
- Przełóż miks do formy do pieczenia i chłodź w lodówce przez całą noc.
- Gotowe ciasto udekoruj kawałkami mango i listkami świeżej mięty.
Komentarze